SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.

sogan dolma
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
  • 150 g pirinča
  • 10 većih glavica crnog luka
  • slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • 4-5 kašika ulja
  • 1 puna kašika brašna

Priprema:

Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve. Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.  U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari, ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading