MARGARIN ILI MASLAC? Razlika i kada je bolje koji da koristite

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Margarin i maslac imaju identičan ukus, ali se razlikuju po načinu pripreme.

maslac
Shutterstock

Maslac 

Prirodnog je porekla i sadrži najmanje 80 posto mlečne masti. Pravi se od mleka ili umućene pavlake. Ima visok sadržaj zasićenih masti ali i vitamine A i E. 

Margarin

Mlečni proizvod napravljen od biljnih masti. nastaje industrijskim procesom hidrogenizacije biljnih ulja. Ono što je loša strana ovog procesa je nastajanje transmasne kiseline koje štetno utiču i na krvne sudove. Pogodan je zbog niže cene, manje kalorija i tečnije strukture. Za mazanje na hleb npr pogodniji je margarin dok je za prženje bolji maslac.

@moja.trpeza TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne #mojatrpeza #trpeza #fyp #fypシ゚ #foryoupage ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

germknedle

AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

15:00

8 decembar, 2024

Sezonski recepti

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading