ŠAMPANJ I GUSKA NA MAĐARSKI NAČIN Recept poznatog kuvara Gabora Langera raj za nepca
Mađari na Dan svetog Martina po tradiciji jedu guščije meso i piju mlado vino, kako ne bi ostali gladni i žedni cele godine. Zbog toga je Mađarski kulturni centar u Beograd doveo najpoznatijeg mađarskog kuvara Gabora Langera koji ima Mišlenovo priznanje, a on je ekskluzivno za Alo! Trpezu otkrio neke od svojih recepata.
Piše: Mirjana Mirić llić
Puter od šampanjca
Sastojci:
- 1 l šampanjca
- 45 g kristal šećera
- 10 g soli
- 1,5 kg putera
Priprema:
Od šampanjca i šećera skuvajte sirup. Dodajte sirup i so u 1,5 kg mekog putera i u kuhinjskom aparatu napravite penastu masu.
Hladna krema od guščije džigerice
Džigericu od ugojene guske ostaviti na sobnoj temperaturi otprilike sat i po dok se ne omekša. Nakon toga džigericu pasiramo kroz sito i dodamo 2 odsto od težine guščije džigerice soli i 4 odsto šećera.
Stavite masu u vakuum vreću i ostavite da se topi 15 minuta na 57 stepeni. Svaka dva minuta vakuum kesu potresemo. Zatim je stavite u činiju na podlogu od leda i ohladite uz stalno mešanje lopaticom dok ponovo ne dobijete lepu homogenu kremu. Ovu kremu stavite u kesu za ukrašavanje torti, utisnite u bilo koji silikonski kalup i zamrznite. Kada je potpuno zaleđeno, možemo lako da izvadimo iz kalupa.
Granit mirođija
- 200 g soka od jabuke greni smit
- 250 g soka od krastavca
- 20 g sveže mirođije
- sok od dve limete
- prstohvat maldon soli i šećera u prahu
Pomešajte sve sastojke, a zatim iscedite tečnost. Sok stavite u zamrzivač, mešajte svakih 15 minuta žicom za mućenje dok se ne dobije lepa konzistencija ledene kaše.
PASTRMKA SA PEČURKAMA Posni specijalitet koji greje dušu i telo, ukusa koji se pamti
Poznata je činjenica da riba zamenjuje meso, a ovo jelo će vas raspametiti.
DODAJTE OVU NAMIRNICU U MLEVENO MESO Nije soda bikarbona, a biće mekano i sočno
Ako želite da ćufte budu ukusne dodajte ovu namirnicu u mleveno meso.
TUNA PAŠTETA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Dodajte uz tostiran hleb ili prilog po želji
Savršena za posne dane, a ukućani će stajati u redu za još.
POSNI PODVARAK SA SUVIM ŠLJIVAMA Ručak koji osvaja od prvog zalogaja, po receptu bez mane
Držaće vas dugo sitim, a nema ko vam neće tražiti recept.
DODAJTE OVU NAMIRNICU U TESTO Pecivo će biti mekano i neverovatno ukusno
Dodajte ovu namirnicu i uverite se koliko je testo mekanije i lepše.
Komentari (0)