ŠAMPANJ I GUSKA NA MAĐARSKI NAČIN Recept poznatog kuvara Gabora Langera raj za nepca

Mirjana Mirić Ilić

10:20

Sezonski recepti 0

Mađari na Dan svetog Martina po tradiciji jedu guščije meso i piju mlado vino, kako ne bi ostali gladni i žedni cele godine. Zbog toga je Mađarski kulturni centar u Beograd doveo najpoznatijeg mađarskog kuvara Gabora Langera koji ima Mišlenovo priznanje, a on je ekskluzivno za Alo! Trpezu otkrio neke od svojih recepata.

guščja džigerica
Shutterstock

guščja džigerica

dragan petrovic
 

Piše: Mirjana Mirić llić

Puter od šampanjca
Sastojci:

  • 1 l šampanjca
  • 45 g kristal šećera
  • 10 g soli
  • 1,5 kg putera

Priprema:
Od šampanjca i šećera skuvajte sirup. Dodajte sirup i so u 1,5 kg mekog putera i u kuhinjskom aparatu napravite penastu masu.

Hladna krema od guščije džigerice
Džigericu od ugojene guske ostaviti na sobnoj temperaturi otprilike sat i po dok se ne omekša. Nakon toga džigericu pasiramo kroz sito i dodamo 2 odsto od težine guščije džigerice soli i 4 odsto šećera.
Stavite masu u vakuum vreću i ostavite da se topi 15 minuta na 57 stepeni. Svaka dva minuta vakuum kesu potresemo. Zatim je stavite u činiju na podlogu od leda i ohladite uz stalno mešanje lopaticom dok ponovo ne dobijete lepu homogenu kremu. Ovu kremu stavite u kesu za ukrašavanje torti, utisnite u bilo koji silikonski kalup i zamrznite. Kada je potpuno zaleđeno, možemo lako da izvadimo iz kalupa.

Granit mirođija
- 200 g soka od jabuke greni smit
- 250 g soka od krastavca
- 20 g sveže mirođije
- sok od dve limete
- prstohvat maldon soli i šećera u prahu
Pomešajte sve sastojke, a zatim iscedite tečnost. Sok stavite u zamrzivač, mešajte svakih 15 minuta žicom za mućenje dok se ne dobije lepa konzistencija ledene kaše.

Komentari (0)

Loading