SLAĐINA DINASTIJA TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Glamurozna koliko i serija po kojoj je nazvana, a preukusna
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Slađane Sovilj iz Vršca
Piše: Ivana Pavlović
Poslastica glamurozna koliko i serija po kojoj je dobila ime. Savršena za sve svečane prilike i slavsku trpezu, prepuna oraha i bogatog fila. Recept nam je dala Slađana Sovilj iz Vršca, autorka profila slađe od slađe. Medicinska sestra u domu zdravlja, obožava da kuva u slobodno vreme, a tajne kulinarstva su joj prenele prvo majka i baka, a potom i svekrva, koja je odlična domaćica. Suprug joj je najveća podrška i degustator jela koje napravi, ali i najveći kritičar jer je perfekcionista kao i ona.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Torta je glamurozna kao čuvena serija „Dinastija", bez koje nije mogao da prođe nijedan praznik u mojoj kući. Baka ju je prvi put napravila za našu krsnu slavu pre puno godina, a ja je, eto, i dan-danas pravim za bitne datume.
Šta je tajna dobre beze kore?
- Suština je da se šećer mora umutiti savršeno. Ja mutim belanca u samostojećem mikseru najmanje 40 do 50 minuta. Šećer uvek dodajem iz bar tri puta kako bi se podjednako dobro umutio. Ovo pravilo važi i za mnoge recepte gde neke sastojke dodajem iz tri puta. Recimo, brašno za kiselo testo, šećer za kreme… Kada se šećer više ne oseća pod prstima, šam je umućen.
Šta ako kora pukne tokom pečenja?
- Ako se desi da kora pukne, perfekcionisti poput mene će koru praviti ponovo (smeh), ali napukla kora nikako neće biti lošijeg ukusa. Na mestima gde se vidi naprsnuće možete ukrasiti šlagom, nekom kremom ili voćkicom.
Da li dodajete sirće pri pravljenju kore od belanaca?
- Ovaj kulinarski trik od davnina služi da se dobije hrskava kora spolja, a meka iznutra. Ujedno, sirće dodatno povećava volumen smese. Limunov sok može biti zamena za sirće, ali ako mene pitate, preporučujem staro, dobro sirće i nema bojazni za koru.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
- Fil od žumanaca na pari je za mene jedan od najlepših filova. Kuvam ga na starinski način u posudi iznad šerpe sa vrućom vodom, ali i na moderniji u mikrotalasnoj pećnici.
Da li kore premazujete vrućim ili hladnim filom?
- Kore uvek premazujem ohlađenim filom izuzev u nekim receptima gde se traži suprotno.
Da li ste tortu nekada pravili sa drugim sastojcima?
- Jesam, naravno. Za neke poslastice koje pravim margarin se pokazao kao bolje rešenje. Jednako koristim puter i margarin u pripremi svojih poslastica.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Najbrže spremam deserte u čašama. Kada nema ništa slatko u kući, ovo mi je najjednostavniji način pripreme.
Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?
- Najkomplikovaniji kolač koji sam napravila je Napoleon torta. Dosta vremena i truda, ali se višečasovni posao isplatio.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste?
- Do sada nisam pravila medovik. Veliki mi je izazov i planiram da ga napravim kada opet dođu hladniji dani.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Više volim da spremam poslastice, i to komplikovanije recepte, dok kod slanih jela više volim brza i manje komplikovana jela.
Kako ste došli na ideju da napravite naloge sa receptima na društvenim mrežama?
- Pre tri godine kada sam pokrenula moju Instagram stranicu. Cilj mi je bio da sačuvam od zaborava i predstavim poslastice mog kraja na nov, moderniji način i približim ih što širem auditorijumu. Većina slatkiša su poslastice koje su se u mojoj kući pravile i pre više od 50 godina.
Dinastija torta
Recept
Peku se dve kore po:
- 5 belanaca
- 150 gr šećera
- 100 gr seckanih oraha
- 3 kašike brašna
Prvi fil:
- 2 pudinga od vanile
- mleko
- 5 kašika šećera
Drugi fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 250 g putera
- 3 kašike šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 175 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u gust sneg (šećer dodavati iz tri puta). Onda dodajte orah i brašno. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni.
Žuta krema se pravi iz dva fila. Za pravi fil skuvajte pudinge od vanile u pola l mleka sa šećerom. Ostavite da se prohladi. Za drugi fil skuvajte na pari žumanca sa šećerom. Umutite šećer i jaja mikserom dok skroz ne pobele. Kuvajte u posudi nad ključalom vodom.
Pustite da se fil potpuno ohladi. Zasebno umutite 250 g putera sa tri kašike šećera u prahu. Dodajte dva ohlađena fila i sjedinite u jedan. Podelite ga na dva jednaka dela. U jedan dodajte 100 g otopljene čokolade za kuvanje. Ređajte: kora, tamni fil, kora, žuti fil. Ukrasite po želji.
Možda vas zanima:
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)