KUGLOF SA LIMUNOM I JOGURTOM Osvežavajući kolač u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa

Ivana Pavlović

10:30

Sezonski recepti 0

Sočan desert za prave sladokusce.

kuglof sa limunom
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 225 g putera
  • 285 g šećera u prahu
  • 4 jaja
  • rendana limunova korica
  • 90 ml limunovog soka
  • 275 g brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • 150 ml jogurta
  • jedna kašičica sode bikarbone
  • pola kašičice soli

Za glazuru:

  • 115 g šećera u prahu
  • 30 ml soka limuna
  • 4 kašike jogurta

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite puter sobne temperature sa šećerom u prahu. Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca polako dodajte u puter. Onda umešajte limunovu koricu, sok i jogurt i dobro sjedinite. Brašno prosejte sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Zasebno umutite sneg od belanaca i soli. U puter dodajte brašno, pa postepeno, sneg od belanaca. Izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite oko 15 minuta u kalupu, pa ostavite na rešetci da se ohladi. Prosejte šećer u prahu, pa dodajte limunov sok i jogurt. Glazuru prelijte preko prohlađenog kuglofa.

 

Možda vas zanima:

kuglof

NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni

19:00

5 jul, 2025

Slatki kutak

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.

Komentari (0)

Loading