ŠPANSKA PAELJA RAJ ZA NEPCA Obrok koji će cela porodica obožavati, kao osmišljen za vikend uživanje
Tradicionalno špansko jelo poreklom iz Valensije, u originalu se pravi sa morskim plodovima, a danas postoje i brojne verzije s mesom. Priprema nije komplikovana, a miris i ukus osvojiće vas na prvi zalogaj.

Potrebno je:
- 3 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- 1/2 crvene paprike
- 250 g lignji (očišćenih)
- 12 sirovih škampa (oguljenih i očišćenih)
- 8 svežih dagnji (očišćenih)
- 120 ml paradajz sosa
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 600 ml ribljeg bujona
- 200 g pirinča
- 2 kriške limuna
- šaka sitno iseckanog peršuna
Priprema
Zagrejte u tiganju malo ulja, pa dodajte sos i iseckane i očišćene lignje. Dobro promešajte pa pržite 2 minuta, a onda izvadite iz tiganja. U tiganj dodajte sitno seckani crni luk, kao i mleveni beli. Dodajte još malo ulja i promešajte. Kada luk malo omekša, dodajte seckanu papriku. Sipajte paradajz sos, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i promešajte. Kada se sos zgusne, vratite lignje, pa sipajte riblji bujon. Dodajte pirinač nakon što bujon provri, a za 5 minuta dodajte i dagnje i očišćene škampe. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon, a zatim vratite, pa još dva minuta kuvajte na najjačoj temperaturi. Posle 5 minuta otkrijte tiganj i ukrasite paelju kriškama limuna i sitno seckanim peršunom.
Možda vas zanima:

PAELJA OBARA S NOGU Španski delikates koji osvaja na prvi zalogaj, prste da poližete
Tradicionalno špansko jelo poreklom iz Valensije, u originalu se pravi sa morskim plodovima, a danas postoje i brojne verzije sa mesom. Priprema nije komplikovana, a miris i ukus osvojiće vas na prvi zalogaj.

SLATKE PRŽENICE SA JAGODAMA Specijalitet koji se ne odbija, poćiće vam voda na usta koliko su dobre
Priprema je jednostavna, a ukus neverovatan.

KROMPIR ZAPEČEN SA SIROM Brzinska večera koju će ukućani obožavati, a pravi se nikad lakše
Samo dodajte sos ili prilog po želji.

PILETINA SA SOSOM OD VIŠANJA Jelo koje će raspametiti i one izbirljive, za ručak koji se pamti
Sočno jelo jednostavne pripreme koje će porodica obožavati.

SAVIJAČICE Ponos Banata, prave se lako, preukusne, a super i vruće i kada se ohlade
Pošto se ne koristi kvasac, nema čekanja da naraste testo.

SLATKE PRŽENICE SA JAGODAMA Specijalitet koji se ne odbija, poćiće vam voda na usta koliko su dobre
Priprema je jednostavna, a ukus neverovatan.

KROMPIR ZAPEČEN SA SIROM Brzinska večera koju će ukućani obožavati, a pravi se nikad lakše
Samo dodajte sos ili prilog po želji.

BRZI BAKIN KOLAČ OD SAMO 3 SASTOJKA Ne treba vam mleko, a mekan kao duša, za bilo koje doba dana
Pravi se brzo i lako, a pojede odmah.

GRČKA SALATA Donosimo vam originalni recept, imaćete osećaj kao da ste na moru
Osvežavajuća i zasitna, krepi organizam u trenu.
Komentari (0)