GRČKA GALATOPITA Donosimo vam tradicionalni recept za poslasticu sa mlekom koja se ne zaboravlja

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Sočna poslastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim

galatopita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1.2 litre punomasnog mleka
  • 250g šećera
  • 1 kašika vanile
  • 150g griza, plus malo za podmazivanje
  • 3 jaja
  • malo rendane limunove kore
  • 100g putera, plus malo za podmazivanje

Za serviranje:

  • med
  • cimet

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi pomešajte mleko i šećer na srednje jakoj vatri, pa ostavite da se zagreva 5 minuta. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Sipajte polako vruće mleko u ovu smesu, uz neprestano mešanje. Vratite nazad u šerpu pa dodajte vanilu i puter. Kuvajte uz neprestano mešanje na srednjoj vatri.Onda skinite sa vatre. U pleh obložen pek papirom pospite malo griza pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta. Pustite da se galatopita potpuno prohladi, pa služite uz dodatak meda i cimeta.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading