NEDINE FAŠANSKE KROFNE Mekane, sočne i preukusne, i dupla mera će biti malo

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Pripremite ovo neodoljivo pecivo po receptu Nede Luković Pavić iz Smedereva

fašanske krofne
privatna arhiva/Neda Luković
fašanske krofne privatna arhiva/Neda Luković
 

Piše: Ivana Pavlović

Nežne, mekane krofnice koje se tope u ustima savršene za sve prilike. Ovim rečima bi mogle da se opišu fašanske krofne čiji recept nam je dala Neda Luković Pavić, autorka profila „kuvoteka“. Mama koja je po zanimanju prehrambeni tehničar, kroz nalog na društvenim mrežama spaja dve velike ljubavi - umetnost i kuvanje.

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali? 

- Prvi put sam fašanske krofne probala ovde, u Slovačkoj, gde trenutno i živim. Kako sam želela da istražim lokalne ukuse i tradiciju, ovaj tradicionalni recept mi je odmah zapao za oko. Svidela mi se njihova mekoća i bogatstvo ukusa. Tako sam odlučila da ih napravim, kako bih podelila svojoj publici i prenela delić čarolije.

 

U čemu je tajna savršenih krofnica?

- Tajna je u pažljivom dizanju testa, strpljenju i kvalitetnim sastojcima. Takođe, važno je da mast za prženje nije previše vrela, da krofnice budu fino pržene, mekane iznutra, ali i lepo rumene spolja. Takođe, dodavanje kuvanog krompira u testo daje finu strukturu i mekoću testu.

 

Da li koristite sastojke sobne temperature ili iz frižidera?

- Za najbolje rezultate, koristim sastojke sobne temperature, s tim da mleko blago zagrejem, a jaja i puter izvadim pre pripreme da se malo ugreju. Tako testo bolje nadođe i krofnice budu mekše.

 

Da li ove krofnice mogu da se naprave u slanoj varijanti?

- Moguće je napraviti i slanu varijantu, mada tradicionalno to nisu. Za slanu verziju bih u testo dodala malo bibera i začinskog bilja poput majorana, koji je ovde u Slovačkoj dosta zastupljen. Punjenje bih zamislila kao kombinaciju ovčijeg sira i dimljene slanine, kako bih i u slanoj verziji zadržala duh slovačke tradicije.

 

Da li mislite da je moguće ove krofnice napraviti u posnoj varijanti?

- Posna varijanta je svakako moguća, sa biljnim mlekom (npr. bademovim ili sojinim), uljem umesto masti i naravno bez jaja. Ukus će biti malo drugačiji, manje bogat i mekan, ali i dalje ukusan i pogodan za post na ulju. Ako bih pravila posno na vodi, onda bih u testo dodala dve do tri kašike džema, i pekla bih u rerni.

 

Kada bi vas pitao neko ko nije probao krofnice da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?

- Opisala bih ih kao nežne, mekane krofnice koje se tope u ustima, unutra mekane a spolja blago hrskave. I ono što je najjače je to što nose ukus jedne tradicije.

 

Koje je vaše omiljeno jelo?

- Samo da je pohovano, pa makar to i vazduh bio.

 

Koje jelo ne volite da pravite?

- Definitivno torte i slatkiše, to mi oduzme svu energiju, a na kraju mi retko kad ispadne kako sam zamislila. Jednostavno, nisam u tom „slatkom filmu“.

 

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?

- Najjednostavnije, a ujedno i najkomplikovanije jelo za mene definitivno je koh. Nikada mi ne uspe, ma koliko puta pokušala.

 

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?

- To bi definitivno bila kafa. Šalu na stranu, moj kec u rukavu je kokosovo gnezdo, a recept možete pronaći na mom Instagram profilu. Kolač se pravi bukvalno za 10 minuta, a toliko je kremast i ukusan, da ćete početi da dolazite nenajavljeno sami sebi u goste.

Recept

Fašanske krofne

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 g kuvanog krompira
  • 200 ml toplog mleka
  • 20 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika svinjske masti
  • + svinjska mast za prženje

 

Priprema:

Stavite brašno u činiju, napravite udubljenje, izmrvite kvasac, dodajte šećer i mleko, blago umešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte jaje i ispasiran krompir, zamesite testo da se sastojci sjedine, pa dodajte mast. Potom umesite glatko testo, te ostavite pokriveno sat vremena, kako bi dobro naraslo. Razvucite testo, debljine prsta, pa modlama vadite testo. Pržite krofne u zagrejanoj svinjskoj masti do zlatne boje.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading