TURSKI BUREK Sa mekim testom i mirisnim filom, pravićete ga iznova i iznova

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Mirisan i slasan, nema ko će mu odoleti.

turski burek
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 300 ml tople vode
  • 200 ml toplog mleka 
  • 1/2 kašičice suvog kvasca 
  • 1 jaje
  • oko 700 g brašna 
  • 1,5 kašičica soli 

Za podmazivanje testa:

  • 150 g putera
  • 50 ml šolje ulja

Fil:

  • 5-6 kašika ulja
  • 2 glavice crnog luka (sitno seckane)
  • 500 g spanaća (svežeg ili blanširanog)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica crvene paprike ili 2 ako želite jači ukus

Za premazivanje:

  • 1 žumance

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U velikoj posudi pomešajte toplo mleko, toplu vodu, jaje i kvasac. Onda dodajte so i polako sipajte brašno. Umesite meko, elastično testo. Zatim ga pokrijte krpom i pustite oko pola sata da odmara.Otopite puter pa ga pomešajte sa uljem. Testo podelite na 6 lopti. Razvucite svaku u tanku koru u obliku kruga, pa ga premažite uljem i preklopite ivice ka unutra da dobijete kvadrat. Zatim taj kvadrat na sredinu sledeće razvučene kore, ponovo premažite uljem i preklopite. Ponovite još jednom postupak. Napravite od tri lopte jedan slojeviti kvadrat. Zatim napravite i drugi kvadrat od preostale tri lopte. Ostavite oko 20 minuta u zamrzivaču. Propržite sitno seckan luk na ulju dok ne omekša pa dodajte spanać i kratko pržite. Posolite i dodajte papriku, pa ostavite da se ohladi. Jednu koru razvaljjte pa premažite filom. Prekrijte drugom korom i dobro pritisnite fil da ne iscuri. Secite burek po širini i dužini na kockice pa premažite umućenim žumancetom. Pecite oko 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading