TURSKI BUREK Sa mekim testom i mirisnim filom, pravićete ga iznova i iznova
Mirisan i slasan, nema ko će mu odoleti.
Potrebno je:
Za testo:
- 300 ml tople vode
- 200 ml toplog mleka
- 1/2 kašičice suvog kvasca
- 1 jaje
- oko 700 g brašna
- 1,5 kašičica soli
Za podmazivanje testa:
- 150 g putera
- 50 ml šolje ulja
Fil:
- 5-6 kašika ulja
- 2 glavice crnog luka (sitno seckane)
- 500 g spanaća (svežeg ili blanširanog)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica crvene paprike ili 2 ako želite jači ukus
Za premazivanje:
- 1 žumance
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U velikoj posudi pomešajte toplo mleko, toplu vodu, jaje i kvasac. Onda dodajte so i polako sipajte brašno. Umesite meko, elastično testo. Zatim ga pokrijte krpom i pustite oko pola sata da odmara.Otopite puter pa ga pomešajte sa uljem. Testo podelite na 6 lopti. Razvucite svaku u tanku koru u obliku kruga, pa ga premažite uljem i preklopite ivice ka unutra da dobijete kvadrat. Zatim taj kvadrat na sredinu sledeće razvučene kore, ponovo premažite uljem i preklopite. Ponovite još jednom postupak. Napravite od tri lopte jedan slojeviti kvadrat. Zatim napravite i drugi kvadrat od preostale tri lopte. Ostavite oko 20 minuta u zamrzivaču. Propržite sitno seckan luk na ulju dok ne omekša pa dodajte spanać i kratko pržite. Posolite i dodajte papriku, pa ostavite da se ohladi. Jednu koru razvaljjte pa premažite filom. Prekrijte drugom korom i dobro pritisnite fil da ne iscuri. Secite burek po širini i dužini na kockice pa premažite umućenim žumancetom. Pecite oko 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
POSNI BUREK SA SIROM ZA SAVRŠENI PETAK Ukusom nimalo ne zaostaje za originalom
Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, nema ko će mu odoleti.
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
PAPRIKE SA JAJIMA IZ BAKNE KUHINJE Duh nostalgije i detinjstva u svakom zalogaju
Lagano i zasitno jelo od kog ćete biti siti satima.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)