BUGARSKA BANICA SA LIMUNOM I ORASIMA I dupla mera je malo

Ivana Pavlović

16:30

Sezonski recepti 0

Zamiriše cela kuća dok se peče.

slatka pita
Printscreen/Youtube

Potrebno je:

Za kore:

  • 1 kg brašna
  • 3 jajeta
  • 250 ml limunade
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 10 g kvasca

Za fil i premazivanje:

  • 250 g putera
  • 300 g sitno seckanih oraha 

Za zalivanje:

  • 200 ml mleka
  • 3 jajeta
  • 1 šolja šećera

Priprema:

Zagrejte rernu. Kvasac razmutite pa ostavite da se aktivira. Brašno prosejte. U  jednoj posudi pomešajte brašno, jaja, limunadu, so, kvasac i šećer. Zamesite glatko testo pa ga podelite na 5 delova i ostavite da naraste. Razvaljajte kore prečnika 25 cm. Svaku premažite otopljenim puterom pa pospite mrvljenim orasima. Umotajte koru u rolat razvlačeći i tanjeći, tako da na kraju rolat bude dva puta duži. Umotajte prvu jufku u puž pa stavite na sredinu podmazane tepsije. Svaku sledeću motajte oko nje. Pustite pitu da odmori 15 minuta pa je zalijte sa umućenim jajima, mlekom i šećerom. Pecite banicu u zagrejanoj rerni sve dok ne porumeni. 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading