BUGARSKA BANICA SA LIMUNOM I ORASIMA I dupla mera je malo
Zamiriše cela kuća dok se peče.
Potrebno je:
Za kore:
- 1 kg brašna
- 3 jajeta
- 250 ml limunade
- 1 kafena kašičica soli
- 1 supena kašika šećera
- 10 g kvasca
Za fil i premazivanje:
- 250 g putera
- 300 g sitno seckanih oraha
Za zalivanje:
- 200 ml mleka
- 3 jajeta
- 1 šolja šećera
Priprema:
Zagrejte rernu. Kvasac razmutite pa ostavite da se aktivira. Brašno prosejte. U jednoj posudi pomešajte brašno, jaja, limunadu, so, kvasac i šećer. Zamesite glatko testo pa ga podelite na 5 delova i ostavite da naraste. Razvaljajte kore prečnika 25 cm. Svaku premažite otopljenim puterom pa pospite mrvljenim orasima. Umotajte koru u rolat razvlačeći i tanjeći, tako da na kraju rolat bude dva puta duži. Umotajte prvu jufku u puž pa stavite na sredinu podmazane tepsije. Svaku sledeću motajte oko nje. Pustite pitu da odmori 15 minuta pa je zalijte sa umućenim jajima, mlekom i šećerom. Pecite banicu u zagrejanoj rerni sve dok ne porumeni.
Možda vas zanima:
BAKINA LISNATA PITA SA VIŠNJAMA I PAVLAKOM Zbog nje se krši svaka dijeta
Priprema je jednostavna, a topi se u ustima.
BUNDEVARA SA CIMETOM MIRIŠE NA JESEN Spolja hrskava a iznutra kremasta, prste da poližete
Priprema je laka, a osvaja na prvi zalogaj.
GRČKA GALATOPITA MIRIŠE NA LJUBAV A pravi se od sastojaka koje već imate u kuhinji
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.
PITA SA DINJAMA IZ BAKINE KUHINJE Cela kuća zamiriše dok se peče, a svakim zalogajem budi nostalgiju
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)