KIŠ SA PEČURKAMA SE POJEDE DOK JE U PLEHU Ukusa da ti pamet stane

Ivana Pavlović

09:15

Sezonski recepti 0

Savršen za doručak ili večeru, uz šolju jogurta.

kiš sa pečurkama
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 250 g brašna
  • 125 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 3-4 kašike hladne vode

Za fil:

  • 400 g svežih pečuraka (šampinjoni ili druge po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 jaja
  • so i biber
  • maslinovo ulje
  • 100 g rendanog sira (npr. gaude ili trapista)
  • peršun za dekoraciju

Priprema:

U posudi pomešajte brašno i so. Dodajte hladan maslac i prstima ga razmrvite u brašno dok ne dobijete teksturu poput peska. Dodajte jaje i hladnu vodu, pa brzo umesite testo. Oblikujte ga u disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte sitno seckani beli luk i pržite još minut.

Dodajte iseckane pečurke i pržite dok ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da se malo ohlade. U drugoj posudi umutite jaja i pavlaku. Dodajte pečurke s lukom i promešajte. Izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i obložite pleh za kiš. Prelijte fil preko kore i pospite rendanim sirom. Pecite kiš u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta ili dok kora ne postane zlatnosmeđa i fil se stegne.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading