ŠANO DUŠO TERA VODU NA USTA Kolač šaljivog imena i savršenog ukusa
Savršen spoj lešnika i čokolade.
Potrebno je:
Kora:
- 9 belanaca
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 žumance
- 1 puna kašika brašna
- 1 puna kašika kakaa
- 150 g blendiranog lešnika
Fil:
- 8 žumanaca
- 13 kašika šećera
- 500 ml mleka
- 30 g kakaa
- 60 g gustina / skroba
- 250 g maslaca
- 100 g čokolade
- 100 g blendiranog ili seckanog lešnika
Dekoracija po želji – kod nas meka glazura od čokolade:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi penasto umutite belanca sa prstohvatom soli. Zatim dodajte šećer i umutite čvrst šne. Onda dodajte žumance pa sve umutite. Dodajte seckan lešnik kao i brašno i kakao, pa sve dobro sjedinite. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Potom skinite papir i presecite na 2 dela. Žumanca umutite sa 8 kašika šećera pa zakuvajte na pari. Kuvajte tako 10 minuta, pa ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje. Onda stavite 300 ml mleka staviti na vatru da provri. Zasebno pomešajte kakao prah, gustin, 5 kašika šećera i 200 ml mleka, pa ih zakuvajte kada mleko na vatri provri. Zatim skinite sa vatre i prebacite u drugu posudu, pa prekrijte folijom i pustite da se ohladi. Zasebno umutite maslac sobne temperature pa mu dodajte puding sa kakaom prethodno umućen. Dobro umutite pa umešajte ohladjena žumanca i ponovo umutite. Čokoladu otopite pa malo prohladite. Zatim dodajte u krem, kao i lešnik. Sve sjedinite pa filujte kolač redosledom: kora-fil-kora-fil.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI KOLAČ SA MAJONEZOM Totalno nespojivo, ali ukus je bogovski
Kremast i sočan, svi će vam tražiti recept.
ČOKOLADNI KOLAČ SA SMOKVAMA Pravi se maltene sam, a polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sladak, najbolje odmah stavite duplu meru.
ČOKOLADNI KOLAČ SA JOGURTOM Sa merama "na čaše", može i dete da ga napravi
Kremast i sočan, prste da poližete.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)