ŠANO DUŠO TERA VODU NA USTA Kolač šaljivog imena i savršenog ukusa

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Savršen spoj lešnika i čokolade.

čokoladni kolač
Shutterstock

Potrebno je:

Kora:

  • 9 belanaca
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 žumance
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 puna kašika kakaa
  • 150 g blendiranog lešnika

Fil:

  • 8 žumanaca
  • 13 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 30 g kakaa
  • 60 g gustina / skroba
  • 250 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 100 g blendiranog ili seckanog lešnika

Dekoracija po želji – kod nas meka glazura od čokolade:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi penasto umutite belanca sa prstohvatom soli. Zatim dodajte šećer i umutite čvrst šne. Onda dodajte žumance pa sve umutite. Dodajte seckan lešnik kao i brašno i kakao, pa sve dobro sjedinite. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Potom skinite papir i presecite na 2 dela. Žumanca umutite sa 8 kašika šećera pa zakuvajte na pari. Kuvajte tako 10 minuta, pa ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje. Onda stavite 300 ml mleka staviti na vatru da provri. Zasebno pomešajte kakao prah, gustin, 5 kašika šećera i 200 ml mleka, pa ih zakuvajte kada mleko na vatri provri. Zatim skinite sa vatre i prebacite u drugu posudu, pa prekrijte folijom i pustite da se ohladi. Zasebno umutite maslac sobne temperature pa mu dodajte puding sa kakaom prethodno umućen. Dobro umutite pa umešajte ohladjena žumanca i ponovo umutite. Čokoladu otopite pa malo prohladite. Zatim dodajte u krem, kao i lešnik. Sve sjedinite pa filujte kolač redosledom: kora-fil-kora-fil.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading