ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Za prvi fil:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike skroba
- 350 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
- 14 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g putera
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite kratko belanca, pa polako dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst sneg. Umešajte orahe i brašno, pa špatulom lagano promešajte da se sastojci sjedine. Pleh obložite pek papirom i izlijte smesu.Pecite oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na isti način ispecite još jednu koru. Zasebno pomešajte žumanca, šećer i skrob pa umutite. Dodajte mleko, pa dobro sjedinite, da ne ostaju grudvice. Ostatak mleka stavite da se kuva pa dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim, skinite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Onda pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite penasto žumanca sa šećerom, pa zakuvajte 10 minuta na pari, uz neprestano mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Otopite šećer u šerpi pa dodajte lešnik. Promešajte dobro, pa stavite na pek papir i pustite da se ohladi. Zatim izblendajte. Zasebno penasto umutite puter sobne temperature, pa dodajte u prvi fil. Toj smesi dodajte drugi umućeni i prohlađeni fil, pa mikserom sjedinite. Presecite obe kore na dva dela, pa prvu premažite filom i pospite lešnicima. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Premažite filom poslednju koru, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte.
Možda vas zanima:
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
ČEMBERLEN TORTA ZA NAJLEPŠU SLAVU Zaboravljena poslastica bogovskog ukusa
Svi gosti će vam tražiti recept.
ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Uspeva i početnicima, a i dupla mera je malo
Kremasta i slatka, bićete oduševljeni.
ČOKOLADNA TORTA PO RECEPTU IZ 1860 GODINE Savršen spoj čokolade, oraha i džema od kajsija
Kremasta i neodoljiva, uzećete parče više.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
POSNA BAKLAVA Sočna, hrskava, topi se u ustima
Za bogatiji ukus, možete dodati malo posnog margarina.
Komentari (0)