OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA JNA Kuvar pokazao dugo čuvani recept za pravi vojnički pasulj
Važno je znati da se pasulj ne meša do zaprške kako bi zrno ostalo celo i kako ne bi zagorevao
Evo recepta za „klasični” vojnički pasulj, sastavljen na osnovu više izvora koji navode šta su JNA (i “stari” balkanski) varijante pasulja, dakle što vernije onome što se naziva „vojničkim“.
Originalni vojnički pasulj (prema JNA recepturi)
Sastojci
- 500 g suvog pasulja (tetovac, beli ili sličan)
- 100-150 g suve slanine, suvih rebaraca ili dimljenog mesa/kobasice (suvo meso)
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa (opciono)
- 1–2 čena belog luka
- 1 lovorov list
- masnoća: mast ili ulje (oko 50-100 g masti/ulja, u zavisnosti od količine)
- začini: so, biber, mlevena paprika (slatka ili blago ljuta), eventualno suvi začin ili peršun
- 1 kašika brašna (za zapršku)
Priprema korak po korak
Natapanje pasulja
Pasulj prebacite u veću posudu, nalijte hladnom vodom i ostavite da stoji 1–3 sata (može i duže/ponoć).
Nakon toga ocedite vodu, sipajte svež sloj hladne vode da pasulj ogrezne, i dovedite do vrenja. Kada proključa – sklonite, ocedite, pa sipajte vrelu vodu da opet ogrezne.
Dinstanje mesa i povrća
U tiganj zagrejte mast ili ulje. Na polovini masti izdinstajte crni luk (seckan), šargarepu (sitno seckanu ili narendanu) i meso (slaninu, rebra, suvo meso) — dok povrće ne omekša a meso blago porumeni.
Zatim tu mešavinu ubacite u lonac sa pasuljem. Prelijte toplom vodom da sve ogrezne i vratite na laganu vatru. Vrijeme kuvanja je dug period, dok pasulj ne omekša — obično nekoliko sati (u zavisnosti od pasulja).
Dodavanje začina i zaprške
Kada pasulj bude skoro mekan, pripremite zapršku: u malo masti/ulja dodajte brašno i pržite dok ne porumeni. Sklonite sa vatre i dodajte mlevenu papriku (slatku ili blago ljutu) i sitno seckani beli luk. Dobro promešajte.
Sipajte zapršku u pasulj – uz stalno mešanje, da se ne stvore grudvice. Nastavite kuvanje još 20–30 minuta na tihoj vatri.
Finalizacija i serviranje
Po ukusu dodajte so i biber, ubacite lovorov list (ako ga koristite), a po želji i malo peršuna. Maknite meso sa kostiju, iseckajte i vratite u čorbu. Pasulj treba da bude gust, bogat i pun ukusa.
Saveti „kao u kasarni”
Pasulj natapajte jer kraće ključa, mekši je i bolje se vari.
Zapršku dodajte tek pred kraj kuvanja — ako to uradite prerano ili mešate previše, zrna pasulja se mogu raspasti i pasulj postati kašast.
Ako je potrebno, povremeno dolivajte toplu vodu — vojnički pasulj se kuva polako, dugo, i sporo.
Najbolje je da se pasulj kuva u većem loncu ili kotliću, kao nekada — jelo za više ljudi, da “drži zasita.”
Ovo jeste jedna od najvernijih verzija vojničkog pasulja — sa suvim mesom/dimljenim rebrima, dobrim natapanjem pasulja, dugim kuvanjem i preciznom zaprškom. Ako poštujete korake, dobićete gust, jak i ukusan pasulj, blizu onoga što su jeli u kasarnama — jelo koje „drži energiju“ i ima karakter.
OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA JNA Kuvar pokazao dugo čuvani recept za pravi vojnički pasulj
Važno je znati da se pasulj ne meša do zaprške kako bi zrno ostalo celo i kako ne bi zagorevao
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci je savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
ORIGINALAN RECEPT SA SVETE GORE Brza posna čorba, skida umor i popravlja raspoloženje u trenutku
Brza priprema i jeftini sastojci, a obiluje vitaminima
POSNI PODVARAK IZ BAKINE BELEŽNICE Delikates uz pečeni krompir i projaru
Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba
BAKIN RECEPT ZA POSNI PASULJ Najbolji koji ste jeli, tajna je u jednostavnom triku!
Ako tražite posno jelo koje je jednostavno i izdašno, kuvani posni pasulj biće vaš favorit.
Komentari (0)