KUVANI KISELI KUPUS SA BUTKICOM I SLANINOM Starinski recept iz Mrčajevaca, bolji čak i od sarme

Jovanka Vučković

11:02

Sezonski recepti 0

Donosimo vam najbolji kiseli kupus sa suvim rebrima po kafanskom receptu iz Mrčajevaca

podvarak sa kolenicom
Shutterstock

Sastojci

1 kg kiselog kupusa
dimljena butkica ili kolenica
100 g suve ili dimljene slanine
2–3 kašike svinjske masti ili ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika brašna (opciono, za zgušnjavanje)
1 kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu
2–3 lovorova lista
500 ml vode ili bujona
Po želji: kobasice ili dimljeni vrat

Priprema

Crni luk sitno naseckajte, a beli luk zgnječite ili sitno naseckajte. Pržite luk dok ne postane staklast, dodajte meso i slaninu i propržite dok lagano ne porumene. Posolite i pobiberite, dodajte alevu papriku i beli luk, kratko propržite da puste aromu. Kiseli kupus dobro oceđeni (ako je previše kiseo, možete ga malo isprati) iseckajte i dodajte u šerpu. Dobro promešajte sa mesom i lukom. Dodajte lovorov list i vodu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 90 minuta, povremeno mešajući. Kupus treba da omekša, a ukusi da se prožmu. Po potrebi dolijte još malo vode.

 

Komentari (0)

Loading