NAJBOLJI POSNI MAJONEZ Obrok se ne može zamisliti bez ovog priloga, neodoljivo kremast i ukusan

Ana Klikovac

12:02

Sezonski recepti 0

Probajte majonez i po potrebi dodajte još soli, senfa ili...

domaći majonez
Shutterstock

Posni majonez je sastojak koji podiže svaku salatu ili jelo tokom posta na viši nivo. Kremast, blago začinjen i jednostavan za pripremu, ovaj majonez postaje osnova za posne salate koje mogu krasiti slavsku trpezu, ali i savršen dodatak sendvičima, povrću ili kuvanim jelima.

Priprema traje samo nekoliko minuta, a rezultat je bogat i ukusan sos koji zamenjuje klasični majonez, a potpuno je posan i lagan.

Sastojci:

  • 125 ml sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
     
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta (može limunov sok ili belo sirće)
     
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
     
  • 1/2 kašičice morske soli
     
  • 1 kašičica senfa
     
  • 250 ml suncokretovog ulja

Priprema:

Svi sastojci treba da budu sobne temperature. Ako je sojino mleko hladno, zagrejte ga oko 10 sekundi u mikrotalasnoj.

U posudu za štapni mikser sipajte mleko, sirće, beli luk u prahu, so i senf. Lagano blendajte.

Posni majonez u frižideru staje svež i kremast i do nedelju dana. Pre svake upotrebe, lagano ga promešajte kašikom ili kratko blendirajte štapnim mikserom.

Ulje polako sipajte preko smese. Ostavite da odstoji oko minut.

Stavite štapni mikser do dna posude i blendirajte oko 15 sekundi dok se smesa ne zgusne i ne poveže. Polako pomerajte mikser gore-dole da se svi sastojci ujednače i dobijete kremastu teksturu.

Probajte majonez i po potrebi dodajte još soli, senfa ili sirćeta. Prebacite u zatvorenu teglu i čuvajte u frižideru, navodi Stvar Ukusa.

 

Bonus video:

@moja.trpeza PITA SA KUPUSOM Sastojci: 1 glavica svežeg kupusa 1 glavica crnog luka 1šargarepa 400 g mlevene ćuretine Malo ulja So, biber po ukusu Svež peršun Kore za pitu Priprema: 1. Iseckajte luk i šargarepu, pa ih propržite na malo ulja dok ne omekšaju. 2. Dodajte sitno seckan kupus i nastavite da dinstate dok ne omekša i ispusti višak tečnosti. 3. Zatim ubacite mlevenu ćuretinu, začinite solju i biberom, pa sve dobro propržite dok meso ne porumeni. 4. Na kraju dodajte sitno seckani peršun i sve lepo izmešajte. 5. Kore za pitu premažite uljem, stavljajte fil i urolajte. 6. Ređajte rolate u podmazan pleh i premažite odozgo sa malo ulja. 7. Pecite u rerni na 200°C dok pita ne porumeni #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza
Tagovi:

Komentari (0)

Loading