TRIKOVI ZA SAVRŠEN ROŠTILJ Kako da vam ćevapi, pljeskavice i ostalo meso budu ukusni i sočni

Trpeza/ V.V.

10:30

Sezonski recepti 0

Kako bi meso bilo savršeno posle pečenja na roštilju treba da znate nekoliko trikova.

meso
Shutterstock

Marinirajte meso

Obavezno meso namažite pripremljenom marinadom i ostavite da stoji najmanje pola sata pre pečenja. To će učiniti da meso posle prženja na roštilju bude sočno, a sprečiće i stvaranje štetnih materija koje mogu da izazovu rak. Marinadu napravite od maslinovog ulja, soka od limuna (ili sirćeta), crnog i belog luka, svežih ili suvih začina (peršun, ruzmarin), malo soli i bibera.

Ne bockajte meso viljuškom

Kada roštiljate, ne koristite viljušku za okretanje mesa. Ona će ga izbosti, pa će iz njega izaći sokovi i meso će biti suvo. Bolje je da metalnom hvataljkom stavljate meso na roštilj i prevrćete ga dok se peče. Meso ne okrećite previše često da bi ostalo sočno.

TRIKOVI ZA SAVRŠEN ROŠTILJ Kako da vam ćevapi, pljeskavice i ostalo meso budu ukusni i sočni Shutterstock
 

Sprečite da se zapale štapići

Ako koristite drvene štapiće za pravljenje ražnjića, pre nego što počnete sa roštiljanjem, potopite ih u vodu i ostavite da stoje 2-3 sata. Tako će upiti vodu i biće mokri sve vreme tokom pečenja, pa se neće zapaliti.

Sačekajte da se napravi žar

Meso ne treba da se peče iznad plamena, jer će da izgori spolja, a unutra će ostati živo. Zato ga stavite tek kada ostane u roštilju žar, a plamen utihne. Rešetku stavite dok ima vatre kako bi se zagrejala. Ako se vatra rasplamsa dok se meso peče, poprskajte sa malo vode.

Uklonite višak masnoće i marinade

Meso ne treba da bude masno iz dva razloga – masnoća će kanuti u vatru i rasplamsati je pa će meso da izgori, a što je meso masnije, stvara se više štetnih materija na njemu. Zato svu masnoću isecite. Isto može da se desi i ako marinada curi sa mesa, jer u njoj ima ulja, pa višak pokupite papirnim ubrusom.

Namažite rešetku za roštilj

Za ovo vam treba onaj beli deo slanine, odnosno masnoća. Njom istrljajte rešetke roštilja odozgo. To će sprečiti da se meso lepi za njih, pa će zadržati lep oblik i neće pola ostati na roštilju. Isto možete uraditi i uljem.

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading