NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno

Izvor: Jelena Vukelić

11:38

Sezonski recepti 0

Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan

baklava
Shutterstock

Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.

Možda vas zanima:

Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, ovo su recepti srpskih domaćica iz Kosovska Mitrovice, Zvečana, Velike Hoče, Prizrena, Orahovca i Novog Brda, a sakupila ih je "Blic žena".

 

Prizrenski ćebap

gulaš Shutterstock
 

 

Teleći kotleti – 1 kg
crni luk – 500 gr
paprika – 500 gr
paradajz – 2 kg
pirinač – pola šoljice
bamija – 15 kom
so, biber
ulje

Priprema:

Pravi se od telećeg kotleta (najbolje), jagnjetine, a može i ovčetine. Ako ima teletine, treba meso skinuti s kosti (od njih se pravi izvanredna supa za nalivanje), pa je iseći na komade kol’ko za zalogaj, i ostaviti na stranu. Ako, pak, u jelo ide ovčetina ili junetina, meso se takođe iseče, pa obari dok ne smekša, a supa sačuva za nalivanje. U svakom slučaju valja baratati s kilogramom mesa.

Onda na ulju treba propržiti pola kile luka isečenog na kriške. Kada je do pola izdinstan, doda mu se meso, pa sve ukrčka do kraja.

U đuveč se ređa ovako: polovina mesa i luka, soli i bibera po ukusu, pola kile sveže paprike sečene na kolutove, petnaestak komada bamija, pa sve zaspe s pola šoljice opranog pirinča. Opet se posoli i pobiberi, pa nabaci ona druga polovina mesa i luka. Još jednom valja posoliti i pobiberiti, pa sve naliti šoljicom one supe.

Dve kile svežeg paradajza valja oljuštiti i iseći na kriške, pa ovim zatrpati đuveč.

Sve se pripusti rerni koja će posao obaviti do pred kraj na 200 stepeni dok paradajz ne upari, a viljuška lako prolazi kroz meso.

 

Birjan

spanać Shutterstock
 

 

Sastojci:

150 g pirinča
300 g spanaća
1 glavica crnog luka
malo ulja
3 jajeta
suvi začin
malo soli
peršun, biber

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati mu pirinač, začin, so, biber i kratko dinstati. Naliti vode i obariti pirinač. Skuvati spanać i iseći sitno. Ocediti i umešati u kuvan pirinač. Sipati u vatrostalnu činiju, naseckati peršuna, pa preko razbiti tri jajeta. Zapeći u rerni oko 15 min. dok se jaja ne ispeku.

 

Hočanske baklave

baklava Shutterstock
 

 

Sastojci:

tanke kore - 500 g
orasi - 200 g
griz - 4 ravne kašike
1 vanilin šećer
margarin - 125 g
ulje -1 dl
cimet po ukusu

Za sirup:

šećer - 600 g
voda - 2 dl
1 limun

Priprema:

Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta. U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.

Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.

Komentari (0)

Loading