NAJBOLJI RECEPT ZA KUVANI PARADAJZ Spremite sok na starinski način, bez dodatog konzervansa

Izvor: Slobodanka Ćorić

12:35

Sezonski recepti 0

Sok je blag, potpuno autentičnog ukusa paradajza

rina
Rina

Sastojci

6 kg paradajza (pre čišćenja)
2 kašike soli
4 kašike šećera
crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu 

Priprema

Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade. Samleti mašinicom za mlevenje paradajza. Procediti u specijalnoj cedaljki.

Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.

Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni.

Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.

Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)