POKVARIO VAM SE KISELI KUPUS? Nikad više, a evo i trikova da se to ne desi

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Kiseli kupus možete da jedete kao salatu ili da napravite sarmu, podvarak. Evo načina kako da ispadne savršen, i da vam se ne pokvari tokom stajanja.

kiseli kupus
Shutterstock

Izaberite pravu posudu

Kada kiselite kupus važno je da izaberete glinenu, drvenu ili staklenu posudu. Nemojte da koristite metalne ni  plastične posude, mogu da oksidiraju. Kupus stavljajte u suve i čiste posude, pre toga ih isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Prelijte kupus rasolom tako da ga skroz pokrije.

Dodajte malo šećera ili meda

Dodajte u kiseli kupus malo šećera ili meda pre zatvaranja, jer će uticati na kiselost i ukus kupusa. 

0-5 stepeni celzijusa

Na višim temperaturama kupus će se previše ukiseliti. Na nižim temperaturama izgubiće svojstva. Čuvajte kupus na temperaturi 0-5 stepeni Celzijusa.

Čuvajte ga na tamnom mestu

Svetlost može uticati na boju i ukus kupusa. Držite ga na tamnom mestu.

Količina vlage

Proveravajte povremeno nivo rasola u kupusu, i dodajte ga, po potrebi. Nemojte da ostavljate kupus na suvim mestima, količina vlage mu je potrebna.

Komentari (0)

Loading