PREDLOZI ZA POSNI DORUČAK Pašteta od oslića i oraha, sočna proja i pita sa spanaćem i krompirom
Od ponedeljka počinje Uskršnji post pa domaćiće mogu da se nađu u nedoumici šta da naprave. U ovom tekstu vam donosimo 3 predloga za ukusan, zdrav i posan doručak koji će dugo držati sitim a raspametiće ukusom sve koji budu probali.
Pašteta od oslića i oraha
Sastojci:
- 300 grama samlevene ribe po izboru
- 3 usitnjena čena belog luka
- 1⁄2 veze seckanog peršuna
- origano po ukusu
- sok od 1⁄4 limuna
- šaka seckanih oraha
- biber i so
- 100 g posnog majoneza
Priprema:
Ribi dodajte sve ostale sastojke, začinite, pa prebacite u blender ili upotrebite štapni mikser za pasiranje. U pasiranu smesu dodajte seckani beli luk, orahe, origano, peršun i sve dobro promešajte. Seckani komadići belog luka i oraha ovoj pašteti daju poseban ukus i aromu.
Shutterstock
Posna proja
Sastojci:
- 1 šolja (od 2dl) brašna
- 2 šolje kukuruznog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 2 kašike pečene golice
- 2 kašike pečenog suncokreta
- 1 kašika mlevenog lana
- 1 struk mladog luka
- 2 šolje kisele vode
- pola šolje ulja
- 1 kašičica soli
- origano i peršun
- slatka paprika
- susam za posipanje
Priprema:
U vanglici prvo izmešajte sve suve sastojke, pa dodajte kiselu vodu i ulje i sve dobro sjedinite. U pleh srednje veličine stavite pek-papir, pa sipajte smesu, pospite susamom i slatkom paprikom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
Shutterstock
Pita sa spanaćem i krompirom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 šolja mineralne vode
- 1/2 šolje ulja
- prstohvat soli
- 1 kg svežeg spanaća, sitno iseckanog
- 4 srednja kuvana krompira
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- so, biber, suvi začin po ukusu
- 1 šolja sojinog mleka
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte mineralnu vodu i ulje, pa umesite glatko testo.
Podelite testo na dva dela, jedan deo malo veći za dno, a drugi za pokrivanje pite. Razvucite veći deo testa i obložite dno pleha. U dubljoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i spanać, pa dinstajte dok spanać ne uvene. Dodajte kuvani krompir i nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu. Rasporedite fil preko testa u plehu. Prekrijte drugim delom testa, pritisnite ivice viljuškom. Isecite višak testa i napravite nekoliko rupica na površini radi ventilacije. Pecite na 180 stepeni 40-50 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)