PREDLOZI ZA POSNI DORUČAK Pašteta od oslića i oraha, sočna proja i pita sa spanaćem i krompirom

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Od ponedeljka počinje Uskršnji post pa domaćiće mogu da se nađu u nedoumici šta da naprave. U ovom tekstu vam donosimo 3 predloga za ukusan, zdrav i posan doručak koji će dugo držati sitim a raspametiće ukusom sve koji budu probali.

posna pašteta od oslića i oraha
Shutterstock

Pašteta od oslića i oraha
Sastojci:

  • 300 grama samlevene ribe po izboru
  • 3 usitnjena čena belog luka
  • 1⁄2 veze seckanog peršuna
  • origano po ukusu
  • sok od 1⁄4 limuna
  • šaka seckanih oraha
  • biber i so
  • 100 g posnog majoneza

Priprema:
Ribi dodajte sve ostale sastojke, začinite, pa prebacite u blender ili upotrebite štapni mikser za pasiranje. U pasiranu smesu dodajte seckani beli luk, orahe, origano, peršun i sve dobro promešajte. Seckani komadići belog luka i oraha ovoj pašteti daju poseban ukus i aromu.

posna proja Shutterstock
 

Posna proja
Sastojci:

  • 1 šolja (od 2dl) brašna
  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 kašike pečene golice
  • 2 kašike pečenog suncokreta
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 1 struk mladog luka
  • 2 šolje kisele vode
  • pola šolje ulja
  • 1 kašičica soli
  • origano i peršun
  • slatka paprika
  • susam za posipanje

Priprema:
U vanglici prvo izmešajte sve suve sastojke, pa dodajte kiselu vodu i ulje i sve dobro sjedinite. U pleh srednje veličine stavite pek-papir, pa sipajte smesu, pospite susamom i slatkom paprikom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

posna pita sa spanaćem i krompirom Shutterstock
 

 

Pita sa spanaćem i krompirom
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 šolja mineralne vode
  • 1/2 šolje ulja
  • prstohvat soli
  • 1 kg svežeg spanaća, sitno iseckanog
  • 4 srednja kuvana krompira
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • so, biber, suvi začin po ukusu
  • 1 šolja sojinog mleka

Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte mineralnu vodu i ulje, pa umesite glatko testo.
Podelite testo na dva dela, jedan deo malo veći za dno, a drugi za pokrivanje pite. Razvucite veći deo testa i obložite dno pleha. U dubljoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i spanać, pa dinstajte dok spanać ne uvene. Dodajte kuvani krompir i nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu. Rasporedite fil preko testa u plehu. Prekrijte drugim delom testa, pritisnite ivice viljuškom. Isecite višak testa i napravite nekoliko rupica na površini radi ventilacije. Pecite na 180 stepeni 40-50 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

 

 

Komentari (0)

Loading