ČIME DA ZAMENITE JAJA U RECEPTU? Nekoliko predloga idealnih za dane posta
U nekim receptima kao npr za palačinke, dovoljno je da dodate više drugih sastojaka, kao što su mleko ili voda, i da preskočite jaje. U drugim receptima neophodna je zamena jajeta jer jelo neće biti isto. Postoji više zamena koje vezuju, zgušnjavaju ili podižu smesu, tj. deluju poput kvasca. Mi vam donosimo osnovne zamene kao i neke dodatne, koje vam u vreme Uskršnjeg posta mogu pomoći u pripremi slanih i slatkih jela.
1.Osnovne zamene
1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo
2.Dodatno
-Zamenite jaje lanenim semenom
Napravite tzv "laneno jaje". Pomešajte kašiku lana sa tri kašike ključale vode pa pustite da odstoji 10 minuta. Dobićete smesu poput belanceta.
-Zamenite jaje čija semenkama
Pomešajte kašiku mlevenog čija semena sa tri kašike vode pa ostavite da odstoji 20 minuta.
-Zamenite jaje gaziranom vodom
U palačinkama možete da dodate 1/4 šoljice gazirane vode umesto jajeta.
-Akvafaba
Najsličnija belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
MUSAKA SA KAČKAVALJEM SOIČNIJA OD KLASIČNE A nema ko je ne voli
Ukusna i zasitna, polizaćete i tanjir.
SLADOLED TORTA OD SAMO 3 SASTOJKA ZA LENJE DOMAĆICE A savršenog ukusa
Kremasta i brza, po ukusu joj nema ravne.
PUNJENE TIKVICE KLASIK KOJI NIKAD NE IZLAZI IZ MODE Ukućani će stajati u redu za još
Zasitne i preukusne, za ručak koji se pamti.
RECEPT LEPE LUKIĆ ZA ČORBU OD POVRĆA ZALUDEO DOMAĆICE Greje dušu i telo
Iako je napunila 85 godina, energiji pevačice Lepe Lukić mogu da pozavide i mnogo mlađe koleginice, dok su njene pesme postale hitovi bez kojih ne prolazi nijedno veselje. I sama je jednom prilikom izjavila da vodi računa o ishrani i jede uglavnom jela na kašiku. - Ne volim jaku hranu, volim da je kod mene sve prirodno. Slobodno mogu reći da volim samo jela na kašiku. Roštilj ne uzimam u usta. Nije sad da ja nikada ne jedem meso, pojedem ga i to se desi, ali nisam veliki ljubitelj. Volim suve, domaće kolače, a što se tiče torti, nisam veliki ljubitelj. Uglavnom ne jedem puno slatko i ne prejedam se u svakom smislu te reči - rekla je pevačica. Baš takva je i ova domaća čorba, lagana i jednostavna, a puna vitamina koju ona obožava.
POSNA PITA SA SPANAĆEM OD GOTOVIH KORA Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Zamiriše cela kuća dok se peče.
Komentari (0)