GURMANLUCI SA PIRINĆEM Od pilava do ruske kulebjake, prste da poližete
Sočna i slasna jela držaće vas dugo sitim a svaki zalogaj je pravi gurmanski raj.
Pileći pilav
Sastojci:
- 250 g pirinča
- 1 veće pile
- 50 ml ulja
- 50 g maslaca
- 200 ml pileće supe
- 1 glavica crnog luka
- list lovora
- so
- biber
Priprema:
U posebnom loncu u dve litre posoljene vode kuvajte na jakoj vatri pile isečeno na veće komade. U drugom loncu u uzavrelu vodu lagano sipajte očišćeni pirinač i kuvajte ga oko 15 minuta da bude malo mekan, a zatim ga procedite. Na zagrejano ulje stavite sitno naseckan luk i malo ga propržite. U vatrostalnu činiju stavite pirinač, isprženi luk i začine, pa preko svega složite meso. Prelijte supom 40 minuta na 180 stepeni dok meso ne porumeni.
Arančini
Sastojci:
- 200 g kuvanog pirinča
- 25 g maslaca
- 2 jajeta
- 50 g parmezana
- 150 g šunke u komadu
- 150 g kačkavalja
- prezle
- so, biber
- brašno
- ulje
Priprema:
Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte pirinač i pržite ga nekoliko minuta mešajući varjačom. Dodajte parmezan, so i biber. Preručite pirinač na tacnu da se ohladi. Narendajte šunku i kačkavalj, pa ih sastavite s ohlađenim pirinčem i prethodno umućenim jajetom. Od smese pravite loptice, uvaljajte ih u brašno, umućeno jaje, pa u prezle. Pržite ih na vrelom ulju, stalno ih okrećući da ravnomerno porumene sa svih strana.
Džambolaja
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 300 g kobasice
- 100 g graška
- 50 g narendanog kačkavalja
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- beli deo struka praziluka
- 2 crvene pečene paprika
- ulje, so, biber
Priprema:
Na dve kašike ugrejanog ulja propržite na listove iseckane pečurke sa izgnječenim belim lukom i dinstajte oko sedam minuta. Dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka, dinstajte dva minuta, zatim stavite ostalo povrće iseckano na kockice, praziluk isečen na kolutove i dinstajte još 10 minuta. U međuvremenu na dve kašike maslinovog ulja staklasto propržite drugu glavicu sitno seckanog crnog luka. Dodajte pirinač, promešajte i malo-pomalo dolivajte vode da pirinač bude polukuvan. Umešajte dinstano povrće i kolutove kobasice, pa nastavite s dinstanjem da pirinač omekša.
Musaka
Sastojci:
- 400 g pirinča
- 250 g mešanog mlevenog mesa
- glavica crnog luka
- 3 paradajza
- 150 ml soka od paradajza
- 50 ml super
- 100 g rendanog kačkavalja
- supa, ulje, so
- biber, majčina dušica, bosiljak
Priprema:
Na ulju propržite seckani crni luk, pa dodajte mleveno meso i dinstajte nekoliko minuta uz dolivanje malo supe. Upola omekšalom mesu dodajte pirinač i nastavite s dinstanjem da malo omekša. Umešajte majčinu dušicu i bosiljak. Smesu preručite u podmazan vatrostalni sud i prelijte paradajz sokom i razblaženim supom. Odozgo poređajte kolutove paradajza i pospite rendanim kačkavaljom. Pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Prolećna pita
Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 200 g kuvanog pirinča
- 100 g feta sira
- 100 ml ulja
- 3 jaja
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Tikvice oljuštite, izrendajte, posoliti i ostavite 30 minuta da puste vodu, pa ih ocedite. Umutite jaja viljuškom, dodajte ulje, sir, pirinač, brašno i prašak za pecivo. Dodajte tikvice i sjedinite. Sipajte ulje u pleh i stavite da se zagreje u rerni na 200 stepeni, zatim sipajte smesu i pecite oko pola sata.
Ćufte
Sastojci:
- 200 g kuvanog pirinča
- 2 manje glavice crvenog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- prstohvat čilija
- 1/2 kašičice peršuna
- 2 jaja
- prezla po potrebi
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte luk i propržiti ga na ulju do zlatnosmeđe boje, pa dodajte pirinač. Povremeno mešajte i dodajte vode. Kada pirinač bude skuvan, dodajte začine, promešajte i ohladite. U pirinač dodajte jaja, peršun i prezlu, mešajte dok se ne dobije jednolična smesa koja ne sme da bude ni previše kašasta ni previse tvrda. Rukama oblikujte pljeskavice i pecite ih na ulju sa svake strane dok ne porumene.
Ruska kulebjaka
Sastojci:
Za fil:
- 500 g svežeg fileta lososa
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 2 šargarepe iseckane na kolutove
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 jajeta, kuvana i iseckana na kolutove
- 1/2 šolje kisele pavlake
- so i biber po ukusu
- maslac za prženje
Za testo:
- 500 g lisnatog testa
- 1 jaje, umućeno (za premazivanje)
Priprema:
Na maslacu dinstajte luk i šargarepu, Dodajte kuvani pirinač i promešajte sve zajedno. Začinite solju i biberom po ukusu. Uklonite kožu sa lososa i presecite ga na dva jednaka dela. Začinite losos solju i biberom. Razvaljajte lisnato testo na veličinu koja će vam omogućiti da umotate losos sa pirinčem. Na sredinu testa stavite polovinu pirinča i povrća. Preko toga stavite jedan deo lososa. Poređajte iseckana jaja preko lososa, a zatim prekrijte preostalim pirinčem i povrćem. Preklopite lisnato testo preko lososa i pirinča i zatvorite ga na vrhu. Premažite premazom od umućenog jajeta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta, ili dok testo ne postane lepo zlatnosmeđe. Kada je gotovo, izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohladi pre nego što ga isečete na komade. Poslužite toplo, uz prilog po želji, kao što su kisela pavlaka ili sos od kiselih krastavaca.
Mafini
Sastojci:
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 1 šolja iseckanih pečuraka (npr. šampinjona)
- 1/2 šolje iseckanog crnog luka
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 2 jaja
- 1/2 šolje mleka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/2 šolje rendanog kačkavalja (opciono)
- sveži peršun ili bosiljak, iseckan (za posipanje, opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pripremite pleh za mafine tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namastiti. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte crni luk i beli luk te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte iseckane pečurke u tiganj i pržite ih dok ne omekšaju i dok višak tečnosti ne ispari. Ostavite ih da se malo ohlade. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i biber. U drugoj posudi umutite jaja. Dodajte mleko i maslinovo ulje, pa dobro promešajte. Dodajte kuvani pirinač, pečurke i luk u smesu sa jajima i mlekom. Možete dodati i rendani kačkavalj ako želite. Lagano umešajte suve sastojke u mokre sastojke dok se sve ne sjedini. Rasporedite smesu u pripremljene kalupe za mafine i napunite ih oko 2/3. Pecite mafine u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta dok ne porumene i ne postanu čvrsti na dodir. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo prohlade u plehu pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Poslužite ih toplo ili ohlađene, posute iseckanim svežim peršunom ili bosiljkom po želji.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)