GURMANLUCI SA PIRINĆEM Od pilava do ruske kulebjake, prste da poližete
Sočna i slasna jela držaće vas dugo sitim a svaki zalogaj je pravi gurmanski raj.
Pileći pilav
Sastojci:
- 250 g pirinča
- 1 veće pile
- 50 ml ulja
- 50 g maslaca
- 200 ml pileće supe
- 1 glavica crnog luka
- list lovora
- so
- biber
Priprema:
U posebnom loncu u dve litre posoljene vode kuvajte na jakoj vatri pile isečeno na veće komade. U drugom loncu u uzavrelu vodu lagano sipajte očišćeni pirinač i kuvajte ga oko 15 minuta da bude malo mekan, a zatim ga procedite. Na zagrejano ulje stavite sitno naseckan luk i malo ga propržite. U vatrostalnu činiju stavite pirinač, isprženi luk i začine, pa preko svega složite meso. Prelijte supom 40 minuta na 180 stepeni dok meso ne porumeni.
Arančini
Sastojci:
- 200 g kuvanog pirinča
- 25 g maslaca
- 2 jajeta
- 50 g parmezana
- 150 g šunke u komadu
- 150 g kačkavalja
- prezle
- so, biber
- brašno
- ulje
Priprema:
Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte pirinač i pržite ga nekoliko minuta mešajući varjačom. Dodajte parmezan, so i biber. Preručite pirinač na tacnu da se ohladi. Narendajte šunku i kačkavalj, pa ih sastavite s ohlađenim pirinčem i prethodno umućenim jajetom. Od smese pravite loptice, uvaljajte ih u brašno, umućeno jaje, pa u prezle. Pržite ih na vrelom ulju, stalno ih okrećući da ravnomerno porumene sa svih strana.
Džambolaja
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 300 g kobasice
- 100 g graška
- 50 g narendanog kačkavalja
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- beli deo struka praziluka
- 2 crvene pečene paprika
- ulje, so, biber
Priprema:
Na dve kašike ugrejanog ulja propržite na listove iseckane pečurke sa izgnječenim belim lukom i dinstajte oko sedam minuta. Dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka, dinstajte dva minuta, zatim stavite ostalo povrće iseckano na kockice, praziluk isečen na kolutove i dinstajte još 10 minuta. U međuvremenu na dve kašike maslinovog ulja staklasto propržite drugu glavicu sitno seckanog crnog luka. Dodajte pirinač, promešajte i malo-pomalo dolivajte vode da pirinač bude polukuvan. Umešajte dinstano povrće i kolutove kobasice, pa nastavite s dinstanjem da pirinač omekša.
Musaka
Sastojci:
- 400 g pirinča
- 250 g mešanog mlevenog mesa
- glavica crnog luka
- 3 paradajza
- 150 ml soka od paradajza
- 50 ml super
- 100 g rendanog kačkavalja
- supa, ulje, so
- biber, majčina dušica, bosiljak
Priprema:
Na ulju propržite seckani crni luk, pa dodajte mleveno meso i dinstajte nekoliko minuta uz dolivanje malo supe. Upola omekšalom mesu dodajte pirinač i nastavite s dinstanjem da malo omekša. Umešajte majčinu dušicu i bosiljak. Smesu preručite u podmazan vatrostalni sud i prelijte paradajz sokom i razblaženim supom. Odozgo poređajte kolutove paradajza i pospite rendanim kačkavaljom. Pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Prolećna pita
Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 200 g kuvanog pirinča
- 100 g feta sira
- 100 ml ulja
- 3 jaja
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Tikvice oljuštite, izrendajte, posoliti i ostavite 30 minuta da puste vodu, pa ih ocedite. Umutite jaja viljuškom, dodajte ulje, sir, pirinač, brašno i prašak za pecivo. Dodajte tikvice i sjedinite. Sipajte ulje u pleh i stavite da se zagreje u rerni na 200 stepeni, zatim sipajte smesu i pecite oko pola sata.
Ćufte
Sastojci:
- 200 g kuvanog pirinča
- 2 manje glavice crvenog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- prstohvat čilija
- 1/2 kašičice peršuna
- 2 jaja
- prezla po potrebi
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte luk i propržiti ga na ulju do zlatnosmeđe boje, pa dodajte pirinač. Povremeno mešajte i dodajte vode. Kada pirinač bude skuvan, dodajte začine, promešajte i ohladite. U pirinač dodajte jaja, peršun i prezlu, mešajte dok se ne dobije jednolična smesa koja ne sme da bude ni previše kašasta ni previse tvrda. Rukama oblikujte pljeskavice i pecite ih na ulju sa svake strane dok ne porumene.
Ruska kulebjaka
Sastojci:
Za fil:
- 500 g svežeg fileta lososa
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 2 šargarepe iseckane na kolutove
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 jajeta, kuvana i iseckana na kolutove
- 1/2 šolje kisele pavlake
- so i biber po ukusu
- maslac za prženje
Za testo:
- 500 g lisnatog testa
- 1 jaje, umućeno (za premazivanje)
Priprema:
Na maslacu dinstajte luk i šargarepu, Dodajte kuvani pirinač i promešajte sve zajedno. Začinite solju i biberom po ukusu. Uklonite kožu sa lososa i presecite ga na dva jednaka dela. Začinite losos solju i biberom. Razvaljajte lisnato testo na veličinu koja će vam omogućiti da umotate losos sa pirinčem. Na sredinu testa stavite polovinu pirinča i povrća. Preko toga stavite jedan deo lososa. Poređajte iseckana jaja preko lososa, a zatim prekrijte preostalim pirinčem i povrćem. Preklopite lisnato testo preko lososa i pirinča i zatvorite ga na vrhu. Premažite premazom od umućenog jajeta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta, ili dok testo ne postane lepo zlatnosmeđe. Kada je gotovo, izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohladi pre nego što ga isečete na komade. Poslužite toplo, uz prilog po želji, kao što su kisela pavlaka ili sos od kiselih krastavaca.
Mafini
Sastojci:
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 1 šolja iseckanih pečuraka (npr. šampinjona)
- 1/2 šolje iseckanog crnog luka
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 2 jaja
- 1/2 šolje mleka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/2 šolje rendanog kačkavalja (opciono)
- sveži peršun ili bosiljak, iseckan (za posipanje, opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pripremite pleh za mafine tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namastiti. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte crni luk i beli luk te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte iseckane pečurke u tiganj i pržite ih dok ne omekšaju i dok višak tečnosti ne ispari. Ostavite ih da se malo ohlade. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i biber. U drugoj posudi umutite jaja. Dodajte mleko i maslinovo ulje, pa dobro promešajte. Dodajte kuvani pirinač, pečurke i luk u smesu sa jajima i mlekom. Možete dodati i rendani kačkavalj ako želite. Lagano umešajte suve sastojke u mokre sastojke dok se sve ne sjedini. Rasporedite smesu u pripremljene kalupe za mafine i napunite ih oko 2/3. Pecite mafine u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta dok ne porumene i ne postanu čvrsti na dodir. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo prohlade u plehu pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Poslužite ih toplo ili ohlađene, posute iseckanim svežim peršunom ili bosiljkom po želji.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
GRČKA MUSAKA Sočno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prste da poližete
Sočno jelo u kombinaciji povrća i patlidžana osvojiće i one izbirljive.
BRZA USKRŠNJA POSLASTICA LENJA ŽENA Nit se peče, nit se kuva, a nestaće sa stola čim se postavi
Fenomenalna torta osvojiće i one koji ne vole slatko.
TAVČE NA GRAVČE Tradicionalno makedonsko jelo od pasulja na kome su odrasle generacije, a posno
Nacionalno jelo Makedonije pravi se isključivo od belog pasulja tetovca.
1 TAJNI SASTOJAK ZA UVEK SOČNO MESO Biće mekano kao duša, a svi će vam tražiti recept
Ako i vama nakon pripreme meso bude tvrdo, suvo ili žilavo, primenite ovaj jednostavni trik.
Komentari (0)