POSNI PREDLOZI ZA RUČAK SA PEČURKAMA Potaž, musaka i prilog, prste da poližete

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Napravite ceo ručak od pečurki, koji je pritom posan. Prolećni potaž, slasna musaka i kao prilog, pečurke u paradajz sosu. Držaće vas dugo sitim, a nećete da primetite da nedostaje meso.

musaka od pečurki
Shutterstock


Pečurke u sosu od paradajza
Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 400 g pelata od paradajza
  • 1 kašičica sušenog origana
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite luk i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckane šampinjone i pržite dok ne omekšaju. Dodajte pelat od paradajza i origano, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte sos oko 10-15 minuta dok ne dobije željenu gustinu.


Prolećni potaž 
Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • 250 g bukovača
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 litar povrtnog ili pilećeg bujona
  • 200 ml biljne pavlake za kuvanje
  • ulje za prženje
  • so i biber po ukusu
  • sveži peršun (sitno iseckan)

Priprema:
U šerpi zagrejte ulje, dodajte luk i beli luk i pržite dok ne omekšaju. Dodajte iseckane pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte iseckan krompir, šargarepu i bujon. Kuvajte dok povrće ne bude mekano. Dodajte pavlaku za kuvanje, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta. Poslužite posuto svežim peršunom.

Musaka od pečuraka 
Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 2 crna luka 
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml supe od povrća
  • 100 g rendanog biljnog kačkavalja
  • 4 krompira (isečena na tanke kolutove)
  • so i biber po ukusu

Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite luk i beli luk, dodajte iseckane šampinjone i pržite dok ne omekšaju i dok se tečnost ne ispari. U drugom loncu napravite bešamel sos od ulja, brašna i supe. U nauljeni pleh ređajte red krompira, red pečuraka, pa prelijte deo sosa i pospite kačkavaljem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sosom i kačkavaljem. Pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta ili dok musaka ne postane zlatnobraon i krompir ne bude mekan.

 

Komentari (0)

Loading