POSNI PREDLOZI ZA RUČAK SA PEČURKAMA Potaž, musaka i prilog, prste da poližete
Napravite ceo ručak od pečurki, koji je pritom posan. Prolećni potaž, slasna musaka i kao prilog, pečurke u paradajz sosu. Držaće vas dugo sitim, a nećete da primetite da nedostaje meso.
Pečurke u sosu od paradajza
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 400 g pelata od paradajza
- 1 kašičica sušenog origana
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite luk i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckane šampinjone i pržite dok ne omekšaju. Dodajte pelat od paradajza i origano, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte sos oko 10-15 minuta dok ne dobije željenu gustinu.
Prolećni potaž
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- 250 g bukovača
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 1 litar povrtnog ili pilećeg bujona
- 200 ml biljne pavlake za kuvanje
- ulje za prženje
- so i biber po ukusu
- sveži peršun (sitno iseckan)
Priprema:
U šerpi zagrejte ulje, dodajte luk i beli luk i pržite dok ne omekšaju. Dodajte iseckane pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte iseckan krompir, šargarepu i bujon. Kuvajte dok povrće ne bude mekano. Dodajte pavlaku za kuvanje, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta. Poslužite posuto svežim peršunom.
Musaka od pečuraka
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 2 crna luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 500 ml supe od povrća
- 100 g rendanog biljnog kačkavalja
- 4 krompira (isečena na tanke kolutove)
- so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite luk i beli luk, dodajte iseckane šampinjone i pržite dok ne omekšaju i dok se tečnost ne ispari. U drugom loncu napravite bešamel sos od ulja, brašna i supe. U nauljeni pleh ređajte red krompira, red pečuraka, pa prelijte deo sosa i pospite kačkavaljem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sosom i kačkavaljem. Pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta ili dok musaka ne postane zlatnobraon i krompir ne bude mekan.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)