FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.

rozen kocke sa makom
Shutterstock

Pužići

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 200 ml toplog mleka 
  • 40 g svežeg kvasca 
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike istopljenog putera 
  • 1 čaša (180 ml) kisele pavlake 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 kašičica soli 

Za fil:

  • 400 g maka 
  • 5 kašika šećera 
  • 6 kašika vrućeg mleka   

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U sredini napravite udubljenje i tu stavite šećer, kvasac i toplo mleko. Pokrijte i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodajte ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Premesite testo i oklagijom rastanjite na debljinu prsta (manje od 1 cm). Za fil pomešajte mak, šećer i mleko i namažite testo. Urolajte i isecite na kolutove. Poređajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite da stoji pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnobraon boju. Po želji, pre služenja pospite šećerom u prahu.

 

Makovnjača

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna 
  • 400 l mlake vode
  • 100 g rastopljenog putera
  • 80 g šećera
  • 30 g svežeg kvasca 
  • 3 kašike ulja
  • prstohvat soli
  • puter za premazivanje

Za fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 300 ml vode
  • 100 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 kašike ulja

Priprema:
U pola čaše mlake vode (koju ste uzeli od pripremljene količine) razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brašno, istopljen puter, mlaku vodu pomešanu sa uljem, šećer i prstohvat soli. Izmešajte i dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na toplom mestu. Podelite testo na dva dela i rastanjite svaki oklagijom na 1 cm debljine. Za fil, prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, pa dodajte ulje, mak, šećer i suvo grožđe. Dobro sjedinite. Na rastanjeno namažite tanak sloj putera, pa fil i urolajte u štrudlu. Stavite obe štrudle u podmazan pleh i odozgo premažite uljem. Ostavite opet na toplom mestu da narastu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko jedan sat.


Valjušci

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • so

Posip:

  • Mak i šećer

Priprema:
Skuvajte krompir u ljusci, pa ga izgnječite kao za pire. Dodajte brašno i jaje, malo posolite i dobro umesite testo. Oblikujte dugačak valjak debljine prsta (ili više manjih) i secite komade dužine od 4 cm. U šerpu sipajte vodu, stavite kašičicu soli i ostavite da da provri. U provrelu vodu stavite valjuške i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom i vrele stavljajte u činiju u kojoj ste pomešali mleveni mak i šećer. Izmešajte i poslužite.


Rozen torta

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za rozen tortu
  • 400 g maka
  • 200 ml vrućeg mleka
  • 200 g putera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g mlečne čokolade
  • 100 g mlevenog plazma keksa

Za glazuru:

  • 100 g bele čokolade za kuvanje (ili crne)
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika putera

Priprema:
U provrelo mleko sipati mak, promešati, dodati puter, vanilin šećer, prstohvat soli, izlomljenu čokoladu. Mešati da se čokolada i puter istope i na kraju umešati mleveni keks. Skloniti fil sa šporeta da se prohladi 2-3 minuta. Filovati kore i ređati jednu na drugu. Svaku kada stavite malo pritisnite rukama. Poslednja kora se ne filuje. Tortu pokriti folijom, staviti preko nje nešto teško (recimo, enciklopediju) i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 2 sata. Za glazuru, otopiti čokoladu, ulje i puter na tihoj vatri i preliti kolač. Kad se kolač potpuno stegne, iseći na štangle.


Žuto-crne štangle

Sastojci:
Za kore:

  • 3x3 belanca
  • 3x3 kašike šećera
  • 3x1 kašika brašna
  • 3x50 g mlevenog maka
  • 1 prašak za pecivo (3x1 kašičica)

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 200 g putera
  • 9 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 5 kašika brašna

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:
Za kore: Treba da ispečete tri kore posebno. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite dok se ne istopi i smesa ne postane čvrsta. Dodajte brašno, mak i prašak za pecivo i izmešajte kašikom. Sipajte u pleh obložen pek-papirom (30x20 cm) i pecite desetak minuta. Ponovite isto za još dve kore. Za fil: Sjedinite žumanca, šećer, brašno i 100 ml hladnog mleka. Ostalo mleko stavite da provri. Tada dodajte smesu od žumanaca i mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijte šerpu providnom folijom i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite puter penasto i sjedinite sa hladnim filom da dobijete ujednačenu smesu. Ređajte: kora, fil, kora, fil, kora. Nafilujte kolač okolo, a na poslednju koru stavite glazuru od istopljene čokolade s uljem.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading