FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.
Pužići
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 200 ml toplog mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 5 kašika šećera
- 3 kašike istopljenog putera
- 1 čaša (180 ml) kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 400 g maka
- 5 kašika šećera
- 6 kašika vrućeg mleka
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U sredini napravite udubljenje i tu stavite šećer, kvasac i toplo mleko. Pokrijte i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodajte ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Premesite testo i oklagijom rastanjite na debljinu prsta (manje od 1 cm). Za fil pomešajte mak, šećer i mleko i namažite testo. Urolajte i isecite na kolutove. Poređajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite da stoji pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnobraon boju. Po želji, pre služenja pospite šećerom u prahu.
Makovnjača
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 400 l mlake vode
- 100 g rastopljenog putera
- 80 g šećera
- 30 g svežeg kvasca
- 3 kašike ulja
- prstohvat soli
- puter za premazivanje
Za fil:
- 400 g mlevenog maka
- 300 ml vode
- 100 g šećera
- 100 g suvog grožđa
- 4 kašike ulja
Priprema:
U pola čaše mlake vode (koju ste uzeli od pripremljene količine) razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brašno, istopljen puter, mlaku vodu pomešanu sa uljem, šećer i prstohvat soli. Izmešajte i dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na toplom mestu. Podelite testo na dva dela i rastanjite svaki oklagijom na 1 cm debljine. Za fil, prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, pa dodajte ulje, mak, šećer i suvo grožđe. Dobro sjedinite. Na rastanjeno namažite tanak sloj putera, pa fil i urolajte u štrudlu. Stavite obe štrudle u podmazan pleh i odozgo premažite uljem. Ostavite opet na toplom mestu da narastu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko jedan sat.
Valjušci
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g brašna
- 1 jaje
- so
Posip:
- Mak i šećer
Priprema:
Skuvajte krompir u ljusci, pa ga izgnječite kao za pire. Dodajte brašno i jaje, malo posolite i dobro umesite testo. Oblikujte dugačak valjak debljine prsta (ili više manjih) i secite komade dužine od 4 cm. U šerpu sipajte vodu, stavite kašičicu soli i ostavite da da provri. U provrelu vodu stavite valjuške i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom i vrele stavljajte u činiju u kojoj ste pomešali mleveni mak i šećer. Izmešajte i poslužite.
Rozen torta
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za rozen tortu
- 400 g maka
- 200 ml vrućeg mleka
- 200 g putera
- 2 kesice vanilin šećera
- prstohvat soli
- 80 g mlečne čokolade
- 100 g mlevenog plazma keksa
Za glazuru:
- 100 g bele čokolade za kuvanje (ili crne)
- 2 kašike ulja
- 1 kašika putera
Priprema:
U provrelo mleko sipati mak, promešati, dodati puter, vanilin šećer, prstohvat soli, izlomljenu čokoladu. Mešati da se čokolada i puter istope i na kraju umešati mleveni keks. Skloniti fil sa šporeta da se prohladi 2-3 minuta. Filovati kore i ređati jednu na drugu. Svaku kada stavite malo pritisnite rukama. Poslednja kora se ne filuje. Tortu pokriti folijom, staviti preko nje nešto teško (recimo, enciklopediju) i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 2 sata. Za glazuru, otopiti čokoladu, ulje i puter na tihoj vatri i preliti kolač. Kad se kolač potpuno stegne, iseći na štangle.
Žuto-crne štangle
Sastojci:
Za kore:
- 3x3 belanca
- 3x3 kašike šećera
- 3x1 kašika brašna
- 3x50 g mlevenog maka
- 1 prašak za pecivo (3x1 kašičica)
Za fil:
- 500 ml mleka
- 200 g putera
- 9 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 5 kašika brašna
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Za kore: Treba da ispečete tri kore posebno. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite dok se ne istopi i smesa ne postane čvrsta. Dodajte brašno, mak i prašak za pecivo i izmešajte kašikom. Sipajte u pleh obložen pek-papirom (30x20 cm) i pecite desetak minuta. Ponovite isto za još dve kore. Za fil: Sjedinite žumanca, šećer, brašno i 100 ml hladnog mleka. Ostalo mleko stavite da provri. Tada dodajte smesu od žumanaca i mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijte šerpu providnom folijom i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite puter penasto i sjedinite sa hladnim filom da dobijete ujednačenu smesu. Ređajte: kora, fil, kora, fil, kora. Nafilujte kolač okolo, a na poslednju koru stavite glazuru od istopljene čokolade s uljem.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠI KOLAČI SA MEDOM Tope se u ustima, a priprema je jednostavna
Starinski kolač sa orasima, čoko kocke, egipatski kolač, medenjaci ili makovnjača, šta god da izaberete nećete da pogrešite.
RUSKE KAPE U savršenom spoju kokosa i čokolade, kremastije do sada niste jeli
Sočne i slatke, otopićete se od miline.
KREMASTI KOLAČI ZA SVE PRILIKE Sočni i mekani, ovakve do sada niste jeli
Tiramisu, princes krofne ili Bledska krempita, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
MADLENE Francuski kolači sa limunom koji mirišu na ljubav, a sjajno idu sa čajem
Neodoljivi kolačići u slatko-kiselkastom spoju, prste da poližete.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)