GURMANLUCI OD KROMPIRA Slasna jela koja će dugo držati sitim, a osvajaju na prvi zalogaj

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Punjeni krompir, njoke sa slaninom, pica ili sočni hleb, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

njoke od krompira
Shutterstock


Punjeni krompir
Sastojci

  • 3 velika krompira
  • 150 g dimljene slanine
  • 50 g mariniranih pečuraka
  • 3 kisela krastavčića
  • 100 g kačkavalja
  • 3 kašičice putera

Priprema
U prethodno posoljenoj vodi skuvajte neoljušten krompir. Onda oljuštite i s jedne strane napravite udubljenje, a s druge strane nožem uklonite neravnine. Stavite po kašičicu putera u sredinu svakog krompira. Zatim iseckajte slaninu, krastavčiće i pečurke i sve to promešajte. Tim punjenjem napunite krompire. Pokrijte rendanim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok kačkavalj ne dobije lepu boju.

Njoke sa slaninom
Sastojci

  • 600 g njoka
  • 600 g paradajza 
  • 300 g dimljene mesnate slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • biber

Priprema
Isecite slaninu na sitne kockice i propržite je na ulju. Zatim dodajte sitno seckan crni luk, isitnjen beli luk i očišćen i iseckan paradajz. Začinite,  posolite, pobiberite, dodajte malo bosiljka i sve dinstajte oko 10 minuta. Gotov sos pomešajte sa skuvanim njokama.

 

Pica
Sastojci

Testo

  • 2 krompira
  • 100 g sira
  • 1 prstohvat soli
  • so, biber

Nadev

  • 1 kašika paradajz-pelata
  • 1 šaka svežeg bebi-spanaća
  • 2-3 čeri paradajza
  • 50 g rendane mocarele

Priprema
Narendajte krompir, pa ga dobro ocedite kroz gazu da mu uklonite tečnost. Stavite u činiju rendani krompir, posolite i pobiberite. Potom stavite pek-papir u pleh za pečenje, pa smesu za podlogu pice špatulom lepo izravnajte po plehu. Pecite 25 minuta na 190 stepeni. Na kraju preko testa stavite paradajz, dodajte ostale sastojke i dopecite picu od krompira još pet minuta.

Hleb

Sastojci

  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 20 g kvasaca
  • 400 g brašna
  • 50-100 g maslaca

Fil

  • 1 kg kuvanog krompira
  • 50-100 g maslaca
  • 100 ml mleka
  • so po ukusu
  • 200 g rendane mocarele

Za premazivanje: 

  • ulje i 1 jaje

Priprema

Testo umesite od jaja, mleka, kvasca, brašna i maslaca. Onda ga ostavite da naraste. Obarite kilogram krompira. Dodajte mu so i maslac i mleko. Napravite pire. U tepsiji razvucite testo, preko njega stavite pire od krompira, pa rendanu mocarelu. Preklopite drugim delom testa, zatim premažite jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading