BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.

baklava sa pistaćima
Shutterstock

Potrebno je 

  • 500 g neslanih pistaća 
  • 600 g prečišćenog putera 
  • 400 g tankih kora  
  • 600 g kristalnog šećera 
  • 600 ml vode 
  • sok od pola limuna 

Priprema: 
Istopite puter i sameljite pistaće. Vodite računa da puter ne proključa. Pleh namažite puterom, a zatim preko stavite koru i opet premažite puterom. Postupak ponovite, ali ovog puta dodajte 2 kašičice pistaća. Proces je identičan do kraja, samo vodite računa da svaku drugu koru pospete pistaćima. Pazite na ne preskočite neku koru, jer suština turske baklave je da bude hrskava, a to ćete postići na ovaj način. Kada završite baklavu isecite prema svojim željama.  Kako se baklava peče, napravite sirup u samo par koraka. Ugrejte vodu i šećer na srednjoj temperaturi. Naspite limunov sok. Sve zajedno kuvajte 15 do 20 minuta dok ne postane gusta smesa. Stavite pleh na ugrejanu ringlu i okrećite malo da biste ugrejali dno. Pleh sklonite i preko prelijte sirup. 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading