USKRŠNJA LISNATA POGAČA Savršenstvo meko kao duša koje miriše na puter
Jednostavne pripreme i raskošnog izgleda, ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.
Potrebno je
- 600 g brašna
- 250 ml mlakog mleka
- 8 g suvog kvasca
- 3 kašike kiselog mleka
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 1 kašika sirćeta
- 150 g putera
- malo susama
- malo kima
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac razmutite u mleku pa dodajte šećer i ostavite da nadođe. Dodajte 2 jajeta, ulje i sirće, kiselo mleko, kašičicu soli i brašno pa zamesite testo. Pustite pola sata da nadođe. Testo premesite i podelite na 5 jednakih jufki pa ostavite da odmore 5 minuta. Kalup obložite pek papirom pa razvucite svaku loptu na veličinu dna obruča. Onda svaku koru premažite puterom, pa ređajte jednu na drugu. Prebacite u kalup. Odredite centar pogače i utisnite krug pa odsecite trouglove, svaki uhvatite i preokrenite, razrežite do dna i oblikujte u krug. Napravite ružice. Pogaču premažite žumancetom, Ukrasite susamom i kimom, pa ostavite da se odmori 10 minuta. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
USKRŠNJA PAMUK POGAČA Mekana kao duša, a uspeće i početnicima
Ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)