5 GREŠAKA KADA PRAVITE BEŠAMEL SOS Da bi ispao savršen uradite ovo

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Evo kako da ispravite greške i dobijete brojne pohvale.

bešamel sos
Shutterstock

1. Ne koristite kvalitetne sastojke

Za najkremastiji ukus koristite punomasno mleko i puter sa većim procentom masti.

2. Stavljate loše razmere putera i brašna

Ako dodate previše brašna u bešamel sos velike su šanse da će izgoreti ili biti grudvast. Ako dodate previše  putera i mleka učiniće ga suviše tečnim. 

3. Pojačavate temperaturu

Nemojte da ubrzavate proces pravljenja ni da pojačavate temperaturu kako biste ubrzali kuvanje. Izgoreće sos i pojaviće se grudvice. Kuvajte na laganoj vatri a temperaturu povećavajte tek posle dodavanja mleka.

4. Ne mešate neprestano

Ceo proces pravljenja bešamela zaista zahteva neprekidno mešanje. Pomerajte špatulu ili kašiku po celoj šerpi, uključujući i ivice, mešajte puter dok se topi i dok dodajete prosejano brašno. Mešajte i dok postepeno dodajete mleko.

5. Odjednom sipate mleko

Ako mleko dodate postepeno uz neprestano mešanje dobićete finu, glatku strukturu. Ako sipate odjednom dobićete grudvice.

Komentari (0)

Loading