AUSTRIJSKA ŠTRUDLA SA JABUKAMA Mirisna poslastica u savršenom spoju testa i slatkog nadeva

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu štrudlu, ovu ćete da obožavate.

austrijska štrudla sa jabukama
Shutterstock

Za testo

  • 300 g brašna
  • 1 jaje+ žumance
  • 2 kašike ulja
  • 125 ml mlake vode
  • so

Za fil

  • 2 kg jabuka
  • 1 limun
  • 50 g putera za prezle
  • 150 g prezli
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 200 g suvog grožđa
  • 200 g seckanih oraha
  • dve kašićice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, žumance, ulje, jaje, vodu i so pa sjedinite viljuškom i zamesite testo. Nekoliko minuta lupajte testo o sto, pa ga podelite na 2 dela. Svaki deo premažite uljem pa pokrijte krpom i ostavite oko sat i po vremena. Za to vreme propržite prezle na puteru. Operite, očistite jabuke od semenki pa ih sa korom secite na kockice. Prelijte ih sokom i rendanom limunovom koricom. Dodajte suvo grožđe, orahe, šećer, cimet. Sjedinite sve u fil. Na radnoj površini razvucite testo oklagijom u tanku koru, pa ručno razvlačite krajeve, da kora bude što tanja. Premažite koru otopljenim puterom, pa pospite prezlama. Nanesite fil od jabuka na trećinu kore. Urolajte tanku i široku štrudlu. U pleh obložen papirom za pečenje prebacite štrudle pa ih premažite otopljenim puterom i umućenim žumancem. Pecite štrudle sa jabukama pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu, secite i služite. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading