HILANDAR TORTA Čuvena poslastica sa Svete Gore, kremasta i preukusna, u savršenom čokoladnom spoju

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Recept star više vekova, za poslasticu koja se ne odbija.

hilandar torta
Shutterstock

Potrebno je

15 jaja

Za koru:

  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaa

Za fil:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 125 g putera
  • 5 kašika šećera

Za dekoraciju:

  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 kašika tankih parčadi bele čokolade
  • čokoladni ukrasi

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi 10 jaja sa šečerom umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i kakao pa sjedinite varjačom. U pleh obložen pek papirom preručite smesu. Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Puter sa izlomljenom čokoladom otopite na pari. Od preostalih jaja  odvojite balanca od žumanca. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Zasebno, umutite žumanca pa dodajte otopljenu čokoladu sa puterom. Umutite. Dodajte belanca pa mutite. Ostavite fil u frižideru da se stegne. Koru podelite na dva dela, da dobijete dve. Prvu koru premažite filom. Stavite preko drugu koru. Premažite filom celu tortu. Nanesite mlevene orahe sa strane torte, i po krajevima gornje površine.  Belom čokoladom i ukrasima dekorišite sredinu torte. Prijatno!

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading