HILANDAR TORTA Čuvena poslastica sa Svete Gore, kremasta i preukusna, u savršenom čokoladnom spoju

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Recept star više vekova, za poslasticu koja se ne odbija.

hilandar torta
Shutterstock

Potrebno je

15 jaja

Za koru:

  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaa

Za fil:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 125 g putera
  • 5 kašika šećera

Za dekoraciju:

  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 kašika tankih parčadi bele čokolade
  • čokoladni ukrasi

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi 10 jaja sa šečerom umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i kakao pa sjedinite varjačom. U pleh obložen pek papirom preručite smesu. Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Puter sa izlomljenom čokoladom otopite na pari. Od preostalih jaja  odvojite balanca od žumanca. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Zasebno, umutite žumanca pa dodajte otopljenu čokoladu sa puterom. Umutite. Dodajte belanca pa mutite. Ostavite fil u frižideru da se stegne. Koru podelite na dva dela, da dobijete dve. Prvu koru premažite filom. Stavite preko drugu koru. Premažite filom celu tortu. Nanesite mlevene orahe sa strane torte, i po krajevima gornje površine.  Belom čokoladom i ukrasima dekorišite sredinu torte. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading