KAKO DA BEZE BUDE SAVRŠEN Izbegnite ovih 6 grešaka koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Beze je osnova mnogih poslastica, ali ako vam ne uspe, upropastićete ceo trud.
![beze](/data/images/2024-06-28/92364_shutterstock-2174508165_f.jpg?timestamp=1719525600)
Proverite da li i vi pravite neku od ovih grešaka.
Dodajete šećer prebrzo
Dobro napravljen beze je mnogo čvršći od obične pene od jaja. Belanca mogu da apsorbuju šećer, ali samo ako sipate postepeno. Najbolje je da dodate polovinu šećera kašiku po kašiku, dok mutite mikserom. Na kraju, dok je isključen mikser, postepeno dodajte ostatak pomoću lopatice.
Ne dodajete vinski streš
Kiselina će dodati volumen i strukturu. Potrebno vam je oko 1/4 kašičice vinskog streša na svaka dva do tri belanca. Ako nemate vinski streš možete da koristite limunov sok. Pola kašičice limunovog soka zameniće1/4 kašičice vinskog streša.
Posuda nije potpuno suva i čista
Ako je u posudi ostalo malo ulja ili ostatak žumanca, ili je činija mokra, belance neće pravilno da se zapeni, koliko god čvrsto da mutite.
Koristite jaja koja nisu sobne temperature
Bolje da izvadite jaja 15 minuta ranije nego da koristite ona direktno iz frižidera. Ipak, najbolje je da jaja odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi, pre pripreme bezea.
Dugo mutite belanca
Ako mutite prekratko belanca neće da dostignu čvrstu vršnu fazu već samo vlažnu fazu. Ali, ako ih mutite predugo, dobiće zrnastu konzistenciju.
Pečete beze na preniskoj temperaturi
Ako primetite da na površini bezea formira tečnost dok se peče, pokazatelj je da pečete na preniskoj temperaturi. Tada pojačajte temperaturu i skratite vreme pečenja.
![krompir čorba sa slaninom](/data/images/2024-06-28/92391_shutterstock-2447818281_f.jpg)
KROMPIR ČORBA SA SLANINOM Jeftino, a izdašno jelo na "kašiku", za prave gurmane
Aromatično i slasno jelo nestaće u trenu.
![pastrmka sa pečurkama](/data/images/2024-06-28/92367_pastrmka-sa-pecurkama_f.jpg)
PASTRMKA SA PEČURKAMA Riblji specijalitet za dane posta koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
U sočnom i slasnom spoju sa pečurkama, za pravo uživanje.
![grašak](/data/images/2024-07-01/92565_shutterstock-2327946467_f.jpg)
DODAJTE OVO U GRAŠAK Poznati kuvar otkriva kako da se zgusne bez zaprške
Lagano i jednostavno jelo zgusnuće se za tren oka uz pomoć samo jednog sastojka koji ima svaka domaćica.
![kolač od rabarbare](/data/images/2024-06-27/92286_shutterstock-118730392_f.jpg)
SOČNO ZADOVOLJSTVO ZA SVA ČULA Prevrnuti kolač od rabarbare pomera granice dobrog ukusa
Sočan, zdrav i preukusan, za one izbirljive.
![papula](/data/images/2024-06-28/92333_papula_f.jpg)
NAJBOLJA JELA ZA PETROVSKI POST Od potaža do oslića i papule, biramo samo ono najukusnije
Potaž od oraha i celera, posne bolonjeze, papula ili hrskavi oslić, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)