KAKO DA BEZE BUDE SAVRŠEN Izbegnite ovih 6 grešaka koje se potkradu i iskusnim domaćicama

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Beze je osnova mnogih poslastica, ali ako vam ne uspe, upropastićete ceo trud.

beze
Shutterstock

Proverite da li i vi pravite neku od ovih grešaka.

Dodajete šećer prebrzo

Dobro napravljen beze je mnogo čvršći od obične pene od jaja. Belanca mogu da apsorbuju šećer, ali samo ako sipate postepeno. Najbolje je da dodate polovinu šećera kašiku po kašiku, dok mutite mikserom. Na kraju, dok je isključen mikser, postepeno dodajte ostatak pomoću lopatice.

Ne dodajete vinski streš

Kiselina će dodati volumen i strukturu. Potrebno vam je oko 1/4 kašičice vinskog streša na svaka dva do tri belanca. Ako nemate vinski streš možete da koristite limunov sok. Pola kašičice limunovog soka zameniće1/4 kašičice vinskog streša.

Posuda nije potpuno suva i čista

Ako je u posudi ostalo malo ulja ili ostatak žumanca, ili je činija mokra, belance neće pravilno da se zapeni, koliko god čvrsto da mutite. 

Koristite jaja koja nisu sobne temperature

Bolje da izvadite jaja 15 minuta ranije nego da koristite ona direktno iz frižidera. Ipak, najbolje je da jaja odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi, pre pripreme bezea. 

Dugo mutite belanca

Ako mutite prekratko belanca neće da dostignu čvrstu vršnu fazu već samo vlažnu fazu. Ali, ako ih mutite predugo, dobiće zrnastu konzistenciju. 

Pečete beze na preniskoj temperaturi

Ako primetite da na površini bezea formira tečnost dok se peče, pokazatelj je da pečete na preniskoj temperaturi. Tada pojačajte temperaturu i skratite vreme pečenja. 

Komentari (0)

Loading