KAPRI TORTA Poslastica lepog izgleda i neodoljivog ukusa koja budi sva čula
Ako volite jagode, ovu tortu ćete obožavati.
Potrebno je
Za biskvit:
- 9 belanaca
- 15 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
Za crveni fil
- 450 g jagoda
- 300 g šećera
- 1 dl vode
- 2 praška za puding sa ukusom jagode
- 1 želatin
- 15 kašika vode
Za žuti fil:
- 9 žumanaca
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike gustina
- 3 kašike glatkog brašna
- pola l mleka
- 200 g margarina
Za čokoladni preliv:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 g margarina + 6 kašika ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Dodajte šećer pa mutite,a onda varjačom postepeno dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Smesu utisnite u pleh obložen pek papirom. Pecite 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prerežite pečenu koru na pola, pa ostavite da se prohladi. U jednoj šerpi skuvajte šećer i vodu pa dodajte jagode. Ostavite da se otope, pa ih vajačom usitnite. Puding prašak i želatin izmešajte sa vodom, da dobijete lepljivu, gustu smesu. Dodajte u šerpu sa jagodama, i kuvajte, sve dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi uz povremeno mešanje. Zasebno, mikserom umutite žumanca sa šećerom, vanilom, gustinom i brašnom. Dodajte oko litar i po mleka, a ostatak zakuvajte. Smesu od jaja sipajte u proključalo mleko, pa kuvajte uz mešanje. Kad dobijete gustu smesu, ostavite sa strane da se prohladi. Zatim, dodajte umućeni margarin. Čokoladu otopite sa margarinom i uljem. Rashladite malo. Premažite polovinu kore crvenim filom, pa žutim. Nanesite tanki sloj čokoladnog preliva. Postupak ponovite za drugi deo kore. pa ponovite postupak. Umutite šlag pa njime premažite tortu. Dekorišite po želji. Prijatno!
Možda vas zanima:
VODENA TORTA Zaboravljena jeftina poslastica skupog ukusa, sve bake su znale recept za nju
Sastojke več imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
FILADELFIJA TORTA Kremasta i očaravajuća nepečena poslastica od koje će vam poći voda na usta
Jednostavne pripreme, a ukusa koji priča priče.
TORTA OD AVOKADA I LIMETE Očaravajuća, nepečena poslastica koja će vas rashladiti u momentu
Mekana i mirisna, za dane kada nemate vremena.
KARAMEL KEKS TORTA Kremasta i neodoljiva poslastica koja uspeva svima, a nestaće sa stola odmah
Bićete oduševljeni, a nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
AKO ŽELITE DA FRANCUSKI KROASANI BUDU VAZDUŠASTI URADITE OVO Kuvari otkrivaju kako da budu mekani kao duša
Primenite proverene savete profesionalnih trikova i uživajte u svakom zalogaju.
PILEĆA SUPA JAČA IMUNITET U TRENU Zagrejaće vas u kišnim septembarskim danima, po receptu bez mane
Ublažiće siptome prehlade i okrepiti organizam.
NAPRAVITE NAJBOLJU ČOKOLADNU GLAZURU Neće se teško razmazivati ni imati grudvice, a svaki desert će biti savršen
Primenite ove jednostavne trikove i uživajte u neodoljivoj glazuri.
SUVA PITA SA ORASIMA Po 1 stvari se razlikuje od baklave, a podjednako ukusna i izdašna
Neodoljiv desert pogodan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečane prilike.
RIŽOTO SA PEČURKAMA Držaće vas dugo sitim, a pojede se u slast
Kremasti rižoto oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)