KAPRI TORTA Poslastica lepog izgleda i neodoljivog ukusa koja budi sva čula

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Ako volite jagode, ovu tortu ćete obožavati.

kapri torta
Shutterstock

Potrebno je

Za biskvit:
 

  • 9 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih oraha 
  • 1 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo


Za crveni fil

  • 450 g jagoda
  • 300 g šećera
  • 1 dl vode
  • 2 praška za puding sa ukusom jagode
  • 1 želatin
  • 15 kašika vode


Za žuti fil:

 

  • 9 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike gustina
  • 3 kašike glatkog brašna
  • pola l mleka
  • 200 g margarina



Za čokoladni preliv:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina + 6 kašika ulja



Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Dodajte šećer pa mutite,a onda varjačom postepeno dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Smesu utisnite u pleh obložen pek papirom. Pecite 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prerežite pečenu koru na pola, pa ostavite da se prohladi. U jednoj šerpi skuvajte šećer i vodu pa dodajte jagode. Ostavite da se otope, pa ih vajačom usitnite. Puding prašak i želatin izmešajte sa vodom, da dobijete lepljivu, gustu smesu. Dodajte u šerpu sa jagodama, i kuvajte, sve dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi uz povremeno mešanje. Zasebno, mikserom umutite žumanca sa šećerom, vanilom, gustinom i brašnom. Dodajte oko litar i po mleka, a ostatak zakuvajte. Smesu od jaja sipajte u proključalo mleko, pa kuvajte uz mešanje. Kad dobijete gustu smesu, ostavite sa strane da se prohladi. Zatim, dodajte umućeni margarin. Čokoladu otopite sa margarinom i uljem. Rashladite malo. Premažite polovinu kore crvenim filom, pa žutim. Nanesite tanki sloj čokoladnog preliva. Postupak ponovite za drugi deo kore. pa ponovite postupak. Umutite šlag pa njime premažite tortu. Dekorišite po želji. Prijatno!




 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading