PAVLOVA ALI DRUGAČIJA Klasik bez premca sa smokvama u kome će uživati cela porodica

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu Pavlovu, verziju sa smokvama ćete da obožavate.

pavlova sa smokvama
Shutterstock

Potrebno je
Za koru

  • 4 belanca 
  • 100 g šećera 
  • 75 g šećera u prahu 
  • 3 kašike skrobnog brašna 

Za fil: 

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera 
  • 4 kašike brašna 
  • 1,5 dl mleka 
  • vanilin šećer 
  • 100 g putera 
  • 100 g smokava  + 200 za ukras

Priprema: 
Odvojte žumanca od belanaca. Mikserom umutite belanca u čvrst šne pa malo-pomalo umešajte kristal šećer. U sneg dodajte šećer u prahu i skrobno brašno. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Dobijenu smesu od belanaca stavite u špric s velikim otvorom te napravite koru. Pecite je oko sat vremena na 140 stepeni, ali s odškrinutim vratima rerne. Žumance umutite sa šećerom i vanilin šećerom u penastu smesu te dodajte brašno. Kad mleko provri, sklonite ga s ringle te u njega ulijte umućena žumanca. Vratite na ringlu i uz stalno mešanje kuvajte dok se ne zgusne u krem. U ohlađen krem mikserom umešajte sitno seckane puter i sveže smokve. Osušene kore nadenite ohlađenom kremom i smokvama izdvojenim za ukras. 

 

Možda vas zanima:

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading