PAVLOVA ALI DRUGAČIJA Klasik bez premca sa smokvama u kome će uživati cela porodica

Izvor: Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu Pavlovu, verziju sa smokvama ćete da obožavate.

pavlova sa smokvama
Shutterstock

Potrebno je
Za koru

  • 4 belanca 
  • 100 g šećera 
  • 75 g šećera u prahu 
  • 3 kašike skrobnog brašna 

Za fil: 

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera 
  • 4 kašike brašna 
  • 1,5 dl mleka 
  • vanilin šećer 
  • 100 g putera 
  • 100 g smokava  + 200 za ukras

Priprema: 
Odvojte žumanca od belanaca. Mikserom umutite belanca u čvrst šne pa malo-pomalo umešajte kristal šećer. U sneg dodajte šećer u prahu i skrobno brašno. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Dobijenu smesu od belanaca stavite u špric s velikim otvorom te napravite koru. Pecite je oko sat vremena na 140 stepeni, ali s odškrinutim vratima rerne. Žumance umutite sa šećerom i vanilin šećerom u penastu smesu te dodajte brašno. Kad mleko provri, sklonite ga s ringle te u njega ulijte umućena žumanca. Vratite na ringlu i uz stalno mešanje kuvajte dok se ne zgusne u krem. U ohlađen krem mikserom umešajte sitno seckane puter i sveže smokve. Osušene kore nadenite ohlađenom kremom i smokvama izdvojenim za ukras. 

 

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading