ČOKOLADNI MUS Lagani dezert za poželeti, topi se ustima, a priprema ne može biti brža
Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat

Mus je lagani, kremasti dezert koji se obično priprema od čokolade, voća, kvasca ili drugih bogatih sastojaka. Njegova karakteristična osobina je vazdušasta tekstura koja se postiže laganim mešanjem sastojaka poput umućenih belanaca, pavlake ili maslaca.
Mus je vrlo popularan zbog svoje nežne i lagane teksture, koja se topi u ustima. Obično se servira ohlađen, a često se ukrašava šlagom, rendanom čokoladom, voćem ili kvascem.
Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat.
Evo recepta za jednostavan čokoladni mus:
Sastojci:
- 200 g crne čokolade (najbolje 70% kakaoa)
- 300 ml slatke pavlake (za šlag)
- 2 kašičice šećera u prahu (po želji, u zavisnosti od toga koliko volite slatko)
- 2 jajeta (odvojeni žumanci i belanci)
- prstohvat soli
Priprema:
Iseckajte čokoladu na male komade i otopite je na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, povremeno mešajući. Ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta, ali pazite da ne preterate da ne bi postala puter.
U drugoj posudi umutite belance sa prstohvatom soli dok ne postane čvrst sneg. Dodajte otopljenu čokoladu u žumanca i dobro promešajte, zatim pažljivo dodajte umućenu pavlaku, mešajući lagano špatulom. Na kraju, pažljivo dodajte umućeni sneg od belanaca.
Prebacite mus u čaše ili činije, i stavite ih u frižider da se ohlade i stegnu, oko 3-4 sata (po mogućstvu, ostavite ga da stoji preko noći). Poslužite sa šlagom ili rendanom čokoladom po želji.
Uživajte!
Bonus video:
Možda vas zanima:

VEGANSKI ČOKOLADNI MUS UKUSNIJI OD KLASIČNOG U neodoljivom spoju sa kokosovim mlekom
Aromatični desert uspeva svima, a pomera granice dobrog ukusa.

NAJLEPŠI MUSEVI Kremasti i lagani, a tope se u ustima
Čokoladni ili voćni, nećete da pogrešite koji god da izaberete.

MUS OD ČOKOLADE Pravi se od dva sastojka, a gotov je 15 minuta
Napravite brzo i lako čokoladni mus. Mekan i kremast, topi se u ustima.

KAZANDIBI Turski puding sa dugom istorijom, a mekan kao pamuk, prste da poližete
Kazandibi u prevodu znači dno kazana.

JABUKE U ŠLAFROKU Aromatični specijalitet koji sladi i osvežava u momentu, za pravo uživanje
Fenomenalni desert oduševiće i one izbirljive.

ROZEN TORTA Klasik kao savršen za svaku svečanu trpezu, ukusa koji se pamti
Savršena poslastica raspametiće i one koji ne vole slatko.

MILICA NAM JE DALA NAJBOLJI RECEPT ZA TORTU BELI ANĐEO Biće savršena i kremasta, za sve svečanosti
Probajte ovu neodoljivu tortu beli anđeo po receptu Milice Stanković iz Požarevca

FENOMENALNI PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo najbolje ide uz kafu ili čaj
Savršen spoj ukusa u aromatičnom pecivu, za sve prilike.

VEGANSKA TORTA Brza poslastica koja se pravi očas posla, a ukusa kao da ste se trudili satima
Očaravajuća poslastica sa avokadom i čokoladom, za prave sladokusce.
Komentari (0)