ČOKOLADNI MUS Lagani dezert za poželeti, topi se ustima, a priprema ne može biti brža
Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat
Mus je lagani, kremasti dezert koji se obično priprema od čokolade, voća, kvasca ili drugih bogatih sastojaka. Njegova karakteristična osobina je vazdušasta tekstura koja se postiže laganim mešanjem sastojaka poput umućenih belanaca, pavlake ili maslaca.
Mus je vrlo popularan zbog svoje nežne i lagane teksture, koja se topi u ustima. Obično se servira ohlađen, a često se ukrašava šlagom, rendanom čokoladom, voćem ili kvascem.
Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat.
Evo recepta za jednostavan čokoladni mus:
Sastojci:
- 200 g crne čokolade (najbolje 70% kakaoa)
- 300 ml slatke pavlake (za šlag)
- 2 kašičice šećera u prahu (po želji, u zavisnosti od toga koliko volite slatko)
- 2 jajeta (odvojeni žumanci i belanci)
- prstohvat soli
Priprema:
Iseckajte čokoladu na male komade i otopite je na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, povremeno mešajući. Ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta, ali pazite da ne preterate da ne bi postala puter.
U drugoj posudi umutite belance sa prstohvatom soli dok ne postane čvrst sneg. Dodajte otopljenu čokoladu u žumanca i dobro promešajte, zatim pažljivo dodajte umućenu pavlaku, mešajući lagano špatulom. Na kraju, pažljivo dodajte umućeni sneg od belanaca.
Prebacite mus u čaše ili činije, i stavite ih u frižider da se ohlade i stegnu, oko 3-4 sata (po mogućstvu, ostavite ga da stoji preko noći). Poslužite sa šlagom ili rendanom čokoladom po želji.
Uživajte!
Bonus video:
Možda vas zanima:
VEGANSKI ČOKOLADNI MUS UKUSNIJI OD KLASIČNOG U neodoljivom spoju sa kokosovim mlekom
Aromatični desert uspeva svima, a pomera granice dobrog ukusa.
NAJLEPŠI MUSEVI Kremasti i lagani, a tope se u ustima
Čokoladni ili voćni, nećete da pogrešite koji god da izaberete.
MUS OD ČOKOLADE Pravi se od dva sastojka, a gotov je 15 minuta
Napravite brzo i lako čokoladni mus. Mekan i kremast, topi se u ustima.
KAZANDIBI Turski puding sa dugom istorijom, a mekan kao pamuk, prste da poližete
Kazandibi u prevodu znači dno kazana.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)