POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM I VIŠNJAMA Mirisna poslastica iz bakine kuhinje po starom, proverenom receptu
Ukusna i slatka, uzećete parče više.
Potrebno je:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 80 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- 80 g maslaca (otopljenog)
- prstohvat soli
Za nadev:
- 250 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica rendane limunove korice
- 200 g višanja (sveže ili iz kompota, dobro oceđene)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac sa kašičicom šećera otopite u toplom mleku, pa pustite 10 ak munuta da se aktivira. U jednu posudu stavite brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte brašno dodajte jaje, otopljeni maslac i nadošli kvasac, pa zamesite glatko, elastično testo. Onda ga pokrijte i ostavite da naraste sat vremena. Zakuvajte mleko u šerpi, pa dodajte šećere i mleveni mak. Kuvajte sve dok se ne zgusne, pa dodajte rendanu limunovu koricu i promešajte. Premesite nadošlo testo, pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik. Premažite filom od maka, pa preko rasporedite višnje. Urolajte štrudlu. Prebacite na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte krpom i pustite 20 minuta da odmori. Premažite štrudle žumancetom pomešanim sa mlekom. Pecite 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohladi, pa pospite prah šećerom i secite na kriške. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA Spremna za 20 minuta, a mekana kao pamuk
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
DUŠICINA SOČNA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM Savršena harmonija između slatkog i kiselog
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dušice Hemele iz Višnjićeva
ŠTRUDLA SA ČOKOLADOM ZA PRAVE SLADOKUSCE Ista kao ona iz bakine kuhinje
Mekana i mirisna, nema ko će joj odoleti.
POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM KAO IZ BAKINE KUHINJE Miris se širi kućom dok se peče
Mekana poslastica super ide uz šolju kafe.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)