NAJLAKŠI RECEPT ZA TIRAMISU U ČAŠI Jednostavnije od ovoga ne može

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Jednostavni italijanski slatkiš kao osmišljen za iznenadne goste.

tiramisu u čaši
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • 1 šoljica kafe
  • 2 supene kašike likera od kafe
  • 1 šolja slatke pavlake za šlag
  • pola šolje šećera u prahu
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šoljica maskarpone sira
  • 12 – 18 piškota
  • kakao u prahu za posipanje

Priprema:

Liker pomešajte sa kuvanom kafom pa ostavite sa strane da se prohladi. Pavlaku umutite sa šećerom i vanilinim ekstraktom, sve dok ne dobijete šlag. Pomešajte lagano šlag sa maskarponeom. U čaše složite tiramisu. U kafu kratko umačite piškotu pa prelomite da stane u čašu. Posle prvog reda piškota stavite red fila. Ponovite postupak sa piškotama. Zadnji sloj treba da bud fil. Ostavite tiramisu bar četri sata u frižideru. Na kraju, pospite kakaom u prahu. Bon appetit!

Komentari (0)