PORTOKALOPITA Mirisna poslastica sa pomorandžom koja osvežava i sladi u isto vreme

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Najbolje služite uz sladoled od vanile.

portokalopita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 2 velike pomorandže (korica i sok)
  • 4 veća jaja
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 300 g grčkog jogurta (kiselog mleka)
  • 200 ml suncokretovog ulja

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 1,5 šolja vode
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kore raširite na stolu i ostavite tako dva sata da se osuše. Onda ih iscepkajte na manje komadiće, pa izrendajte sitno koru od pomorandže.Umutite jaja sa šećerom. Onda dodajte rendanu koricu pomorande. Dodajte grčki jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo, uz neprestano mućenje mikserom. Dodajte ulje i mešajte, dok ne dobijete homogenu smesu. Onda postepeno dodajte komadiće kora, lagano mešajući varjačom. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko sat vremena, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite da se prohladi. Zakuvajte šećer, vodu, sok od pomorandže i cimet u šerpu oko 2 minuta, na umerenoj vatri. Prelijte vrućim sirupom prohlađenu pitu. Dekorišite komadićima pomorandže. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading