PORTOKALOPITA Mirisna poslastica sa pomorandžom koja osvežava i sladi u isto vreme
Najbolje služite uz sladoled od vanile.
Potrebno je:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 2 velike pomorandže (korica i sok)
- 4 veća jaja
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g šećera
- 300 g grčkog jogurta (kiselog mleka)
- 200 ml suncokretovog ulja
Za sirup:
- 200 g šećera
- 1,5 šolja vode
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kore raširite na stolu i ostavite tako dva sata da se osuše. Onda ih iscepkajte na manje komadiće, pa izrendajte sitno koru od pomorandže.Umutite jaja sa šećerom. Onda dodajte rendanu koricu pomorande. Dodajte grčki jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo, uz neprestano mućenje mikserom. Dodajte ulje i mešajte, dok ne dobijete homogenu smesu. Onda postepeno dodajte komadiće kora, lagano mešajući varjačom. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko sat vremena, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite da se prohladi. Zakuvajte šećer, vodu, sok od pomorandže i cimet u šerpu oko 2 minuta, na umerenoj vatri. Prelijte vrućim sirupom prohlađenu pitu. Dekorišite komadićima pomorandže.
Možda vas zanima:
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
BLONDI Savršen za iznenadne goste, biće gotov dok pristavite kafu
Napravi se lako, a pojede brzo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)