PORTOKALOPITA Grčka poslastica sa pomorandžom, kao stvorena za početak jeseni
Fenomenalna jesenja poslastica oduševiće sve sladokusce.
Potrebno je
Za sirup
- 2 šolje šećera
- 1 ½ šolje vode
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 pomorandža
Za pitu
- 1 pakovanje kora za pitu
- 3 pomorandže
- 5 jaja
- 1 pakovanje grčkog jogurta
- ¾ šolje maslinovog ulja
- pola šolje šećera
- 1 kašika praška za pecivo
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpici pomešajte šećer, vodu i cimet pa zagrejte na srednje jakoj vatri. Ocedite sok od pomorandže pa sipajte u sirup, pustite da proključa, pa smanjite i kuvajte još 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. Pleh obložite papirom za pečenje. Iscepkajte kore na sitne komade pa stavite u pleh i ostavite da se suše. Polovinu pomorandže isecite na tanke polumesece. Sklonite sa strane za dekoraciju, a ostale pomorandže ocedite. U blender stavite sok, koricu, jaja, jogurt, maslinovo ulje, šećer i prašak za pecivo, pa blendajte dok ne postane penasto. Prelijte preko kora u tepsiji. Polako promešajte. Ukrasite kriškama pomorandže koje ste ostavili sa strane. Pecite portokalopitu oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruću pitu prelijte hladnim sirupom. Ostavite tako jedan sat, pa secite na kocke i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KOH Starinski slatkiš sa mlekom mekan kao duša, a uspeva i potpunim početnicima
Jednostavan kolač od griza i mleka, prste da poližete.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
BANANA HLEB ZA SAVRŠENO JUTRO Uspeva svima, a nestaće sa stola čim se postavi
Sočan i sladak, a odlično se slaže sa šoljom kafe.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Baka Ivanka nam je dala najbolji recept, ovako kremaste i mekane do sada niste jeli
Pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
PITA S KISELIM KUPUSOM I SUVIM MESOM Gurmanski delikates koji drži dugo sitim, a nema ko će ostati na 1 parčetu
Sočna i drugačija, najbolje ide uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
SLANA TORTA OD PEČENIH PAPRIKA Predjelo posle koga nećete morati da ručate, za najbolju slavsku trpezu
Rapsodija ukusa koja se lako pravi, a držaće vas dugo sitim.
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
Komentari (0)