NI U POSLASTIRAČRNICAMA JE NE PRAVE OVAKO DOBRU Recept za vazdušastu krempitu oduševljava ukusom, topi se u ustima
Mmm, savršenog je ukusa...
Sastojci:
Za koru:
- 1 pakovanje lisnatog testa (oko 500 g)
Za fil:
- 1 l mleka
- 8 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 6 jaja (odvojeno belanca i žumanca)
- 6 kašika brašna (ili 5 kašika gustina)
- 1 kašika putera
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
Lisnato testo prvo odmrznite, zatim ga razvucite i isecite na dve jednake kore prema veličini pleha, na primer 30x20 cm. Jednu koru pecite celu, a drugu možete iseći na kvadrate da bi se lakše sekla kada se kolač služi. Kore pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok lepo ne porumene.
Za pripremu fila, u većoj šerpi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno ili gustin i malo mleka da dobijete glatku smesu bez grudvica. Ostatak mleka stavite da provri, pa kada krene da vri, polako sipajte pripremljenu smesu i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Kada se fil zgusne, sklonite ga sa vatre i umešajte puter.
Belanca umutite posebno u čvrst sneg, pa ih pažljivo sjedinite sa toplim filom. Mešajte špatulom ili varjačom, laganim pokretima, kako bi fil ostao vazdušast i penast.
Na dno pleha stavite jednu pečenu koru, preko nje ravnomerno rasporedite ceo fil, a zatim preko fila stavite drugu koru. Ako ste je ranije isekli na kvadrate, lepo ih složite preko fila kao poklopac.
Krempitu ostavite da se potpuno ohladi, najbolje 3 do 4 sata u frižideru, a idealno preko noći. Pre služenja pospite je šećerom u prahu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)