NI U POSLASTIRAČRNICAMA JE NE PRAVE OVAKO DOBRU Recept za vazdušastu krempitu oduševljava ukusom, topi se u ustima

Nedeljko Tišanović

19:01

Slatki kutak 0

Mmm, savršenog je ukusa...

krempita
Shutterstock

Sastojci:
Za koru:

  • 1 pakovanje lisnatog testa (oko 500 g)

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 6 jaja (odvojeno belanca i žumanca)
  • 6 kašika brašna (ili 5 kašika gustina)
  • 1 kašika putera

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

 

Priprema:
Lisnato testo prvo odmrznite, zatim ga razvucite i isecite na dve jednake kore prema veličini pleha, na primer 30x20 cm. Jednu koru pecite celu, a drugu možete iseći na kvadrate da bi se lakše sekla kada se kolač služi. Kore pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok lepo ne porumene.

Za pripremu fila, u većoj šerpi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno ili gustin i malo mleka da dobijete glatku smesu bez grudvica. Ostatak mleka stavite da provri, pa kada krene da vri, polako sipajte pripremljenu smesu i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Kada se fil zgusne, sklonite ga sa vatre i umešajte puter.

Belanca umutite posebno u čvrst sneg, pa ih pažljivo sjedinite sa toplim filom. Mešajte špatulom ili varjačom, laganim pokretima, kako bi fil ostao vazdušast i penast.

Na dno pleha stavite jednu pečenu koru, preko nje ravnomerno rasporedite ceo fil, a zatim preko fila stavite drugu koru. Ako ste je ranije isekli na kvadrate, lepo ih složite preko fila kao poklopac.

Krempitu ostavite da se potpuno ohladi, najbolje 3 do 4 sata u frižideru, a idealno preko noći. Pre služenja pospite je šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading