NI U POSLASTIRAČRNICAMA JE NE PRAVE OVAKO DOBRU Recept za vazdušastu krempitu oduševljava ukusom, topi se u ustima
Mmm, savršenog je ukusa...

Sastojci:
Za koru:
- 1 pakovanje lisnatog testa (oko 500 g)
Za fil:
- 1 l mleka
- 8 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 6 jaja (odvojeno belanca i žumanca)
- 6 kašika brašna (ili 5 kašika gustina)
- 1 kašika putera
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
Lisnato testo prvo odmrznite, zatim ga razvucite i isecite na dve jednake kore prema veličini pleha, na primer 30x20 cm. Jednu koru pecite celu, a drugu možete iseći na kvadrate da bi se lakše sekla kada se kolač služi. Kore pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok lepo ne porumene.
Za pripremu fila, u većoj šerpi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno ili gustin i malo mleka da dobijete glatku smesu bez grudvica. Ostatak mleka stavite da provri, pa kada krene da vri, polako sipajte pripremljenu smesu i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Kada se fil zgusne, sklonite ga sa vatre i umešajte puter.
Belanca umutite posebno u čvrst sneg, pa ih pažljivo sjedinite sa toplim filom. Mešajte špatulom ili varjačom, laganim pokretima, kako bi fil ostao vazdušast i penast.
Na dno pleha stavite jednu pečenu koru, preko nje ravnomerno rasporedite ceo fil, a zatim preko fila stavite drugu koru. Ako ste je ranije isekli na kvadrate, lepo ih složite preko fila kao poklopac.
Krempitu ostavite da se potpuno ohladi, najbolje 3 do 4 sata u frižideru, a idealno preko noći. Pre služenja pospite je šećerom u prahu.

BRZE KEKS BOMBICE Ne zahtevaju truda ni vremena, a savršene za sve prilike
I dupla mera će biti malo.

TIRAMISU Sočan, kremast, mekan kao duša i topi se u ustima, ovako ga prave Italijani!
Najbolje služite uz šoljicu kafe.

KOLAČ "SMUTI PA PROSPI" Gotov za 5 minuta, a kremast i čokoladan, jednostavnije od ovoga nema!
Pravi se lako, a pojede brzo.

KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Priprema je jednostavna, a ukus božanstven, i dupla mera će biti malo!
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.

STARA SARAJEVSKA TORTA Sa rozen korama, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Kremasta i slatka, bićete oduševljeni.
Komentari (0)