BRZA LETNJA POSLASTICA Jednostavan kolač od limuna koji će vas osvežiti, uspeva apsolutno svima

Ana Klikovac

14:04

Slatki kutak 0

Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji

Shutterstock
Shutterstock

Jednostavan kolač od limuna dobija ozbiljan citrusni ukus od dva cela limuna — zajedno sa korom — plus dodatni špric svežeg limunovog soka. Ostali sastojci su jednostavni iz ostave i frižidera, uključujući brašno, šećer, puter i jaja.

Za ovaj recept biće vam potrebna i mlaćenica, ali imamo savet kako da napravite svoju kod kuće . Nakon jednostavnog mešanja i kratkog pečenja u rerni, dobićete sočan kolač koji je spreman za sečenje nakon što ga samo pospete prah šećerom.

Sastojci

  • ½ šolje neslanog putera (1 štap), sobne temperature, plus dodatno za podmazivanje kalupa
     
  • 1 ½ šolje univerzalnog brašna (kašikom izmereno i izravnano), plus za posipanje kalupa
     
  • 2 limuna, uklonjeni vrhovi, isečeni poprečno na tanke kriške, bez semenki
     
  • gruba so
     
  • ¼ šolje svežeg limunovog soka (od 1 limuna)
     
  • 1 ½ kašičice praška za pecivo
     
  • ½ kašičice sode bikarbone
     
  • 1 šolja kristal šećera
     
  • 2 velika jaja
     
  • ½ šolje mlaćenice
     
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
     
  • prah šećer za posipanje
     
  • maline i šlag (po želji) za serviranje

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Lagano premažite puterom i pospite brašnom okrugli kalup za tortu prečnika 23 cm (dubine 5 cm).

U srednjoj šerpi pokrijte kriške limuna sa 3 šolje vode. Dodajte prstohvat soli, poklopite i stavite da provri na jakoj vatri. Kuvajte limun, delimično poklopljen, dok ne omekša, oko 15 minuta. Procedite u cediljku i prebacite u secko, zajedno sa limunovim sokom; miksujte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane.

U manjoj činiji umutite zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ½ kašičice soli.

U velikoj činiji, mikserom umutite puter na srednjoj brzini oko 2 minuta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane svetla i penasta, 3 do 4 minuta, s vremena na vreme stružući ivice posude.

Dodajte jaja jedno po jedno, muteći nakon svakog dodatka. Na niskoj brzini miksera postepeno dodajte smesu sa brašnom u tri navrata, naizmenično sa dva dodatka mlaćenice. Umutite vanilu, zatim pažljivo umešajte limunovu smesu.

Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite dok ne dobije duboko zlatno-braon boju, a čačkalica ubačena u sredinu izađe sa nekoliko vlažnih mrvica, oko 35 do 40 minuta.

Ostavite da se kolač hladi u kalupu na rešetki 20 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji. 

 

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza Kremasti puding sa jagodama Sastojci: 250 ml šlag krema 400 g jagoda 1 puding od jagode 3 kašike šećera 1 pakovanje piškota Jogurt od jagode Mleko (za potapanje piškota) Priprema: 1. Umutite šlag krem, dodajte jogurt od jagode i sve zajedno promešajte. Ostavite u frižider da se ohladi. 2. Jagode operite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok ne omekšaju. Izblendajte ih, dodajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite. 3. Piškote kratko potopite u mleko. 4. U čaše ili činije slažite red šlaga, red jagoda s pudingom, red piškota, pa ponovite. 5. Dekorišite po želji i uživajte! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #puding #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading