BRZA LETNJA POSLASTICA Jednostavan kolač od limuna koji će vas osvežiti, uspeva apsolutno svima
Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji
Jednostavan kolač od limuna dobija ozbiljan citrusni ukus od dva cela limuna — zajedno sa korom — plus dodatni špric svežeg limunovog soka. Ostali sastojci su jednostavni iz ostave i frižidera, uključujući brašno, šećer, puter i jaja.
Za ovaj recept biće vam potrebna i mlaćenica, ali imamo savet kako da napravite svoju kod kuće . Nakon jednostavnog mešanja i kratkog pečenja u rerni, dobićete sočan kolač koji je spreman za sečenje nakon što ga samo pospete prah šećerom.
Sastojci
- ½ šolje neslanog putera (1 štap), sobne temperature, plus dodatno za podmazivanje kalupa
- 1 ½ šolje univerzalnog brašna (kašikom izmereno i izravnano), plus za posipanje kalupa
- 2 limuna, uklonjeni vrhovi, isečeni poprečno na tanke kriške, bez semenki
- gruba so
- ¼ šolje svežeg limunovog soka (od 1 limuna)
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 šolja kristal šećera
- 2 velika jaja
- ½ šolje mlaćenice
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- prah šećer za posipanje
- maline i šlag (po želji) za serviranje
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Lagano premažite puterom i pospite brašnom okrugli kalup za tortu prečnika 23 cm (dubine 5 cm).
U srednjoj šerpi pokrijte kriške limuna sa 3 šolje vode. Dodajte prstohvat soli, poklopite i stavite da provri na jakoj vatri. Kuvajte limun, delimično poklopljen, dok ne omekša, oko 15 minuta. Procedite u cediljku i prebacite u secko, zajedno sa limunovim sokom; miksujte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane.
U manjoj činiji umutite zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ½ kašičice soli.
U velikoj činiji, mikserom umutite puter na srednjoj brzini oko 2 minuta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane svetla i penasta, 3 do 4 minuta, s vremena na vreme stružući ivice posude.
Dodajte jaja jedno po jedno, muteći nakon svakog dodatka. Na niskoj brzini miksera postepeno dodajte smesu sa brašnom u tri navrata, naizmenično sa dva dodatka mlaćenice. Umutite vanilu, zatim pažljivo umešajte limunovu smesu.
Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite dok ne dobije duboko zlatno-braon boju, a čačkalica ubačena u sredinu izađe sa nekoliko vlažnih mrvica, oko 35 do 40 minuta.
Ostavite da se kolač hladi u kalupu na rešetki 20 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji.
Bonus video:
Možda vas zanima:
BRZ I SOČAN Starinski kolač od kajisija je poslastica kojoj nema mane, miriše na detinjstvo
Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije...
BRZI KOLAČ S KUPINAMA Fenomenalni voćni desert kao osmišljen za vrele, letnje dane
Nema ko vam neće tražiti recept.
BAKIN KOLAČ RAJ ZA SLADOKUSCE Gotov očas posla, a svi ga vole
Sočan i mekan, bićete oduševljeni.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)