BRZA LETNJA POSLASTICA Jednostavan kolač od limuna koji će vas osvežiti, uspeva apsolutno svima
Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji
Jednostavan kolač od limuna dobija ozbiljan citrusni ukus od dva cela limuna — zajedno sa korom — plus dodatni špric svežeg limunovog soka. Ostali sastojci su jednostavni iz ostave i frižidera, uključujući brašno, šećer, puter i jaja.
Za ovaj recept biće vam potrebna i mlaćenica, ali imamo savet kako da napravite svoju kod kuće . Nakon jednostavnog mešanja i kratkog pečenja u rerni, dobićete sočan kolač koji je spreman za sečenje nakon što ga samo pospete prah šećerom.
Sastojci
- ½ šolje neslanog putera (1 štap), sobne temperature, plus dodatno za podmazivanje kalupa
- 1 ½ šolje univerzalnog brašna (kašikom izmereno i izravnano), plus za posipanje kalupa
- 2 limuna, uklonjeni vrhovi, isečeni poprečno na tanke kriške, bez semenki
- gruba so
- ¼ šolje svežeg limunovog soka (od 1 limuna)
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 šolja kristal šećera
- 2 velika jaja
- ½ šolje mlaćenice
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- prah šećer za posipanje
- maline i šlag (po želji) za serviranje
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Lagano premažite puterom i pospite brašnom okrugli kalup za tortu prečnika 23 cm (dubine 5 cm).
U srednjoj šerpi pokrijte kriške limuna sa 3 šolje vode. Dodajte prstohvat soli, poklopite i stavite da provri na jakoj vatri. Kuvajte limun, delimično poklopljen, dok ne omekša, oko 15 minuta. Procedite u cediljku i prebacite u secko, zajedno sa limunovim sokom; miksujte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane.
U manjoj činiji umutite zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ½ kašičice soli.
U velikoj činiji, mikserom umutite puter na srednjoj brzini oko 2 minuta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane svetla i penasta, 3 do 4 minuta, s vremena na vreme stružući ivice posude.
Dodajte jaja jedno po jedno, muteći nakon svakog dodatka. Na niskoj brzini miksera postepeno dodajte smesu sa brašnom u tri navrata, naizmenično sa dva dodatka mlaćenice. Umutite vanilu, zatim pažljivo umešajte limunovu smesu.
Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite dok ne dobije duboko zlatno-braon boju, a čačkalica ubačena u sredinu izađe sa nekoliko vlažnih mrvica, oko 35 do 40 minuta.
Ostavite da se kolač hladi u kalupu na rešetki 20 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji.
Bonus video:
Možda vas zanima:
BRZ I SOČAN Starinski kolač od kajisija je poslastica kojoj nema mane, miriše na detinjstvo
Za dodatnu sočnost i aromu, pre pečenja pospite kajsije...
BRZI KOLAČ S KUPINAMA Fenomenalni voćni desert kao osmišljen za vrele, letnje dane
Nema ko vam neće tražiti recept.
BAKIN KOLAČ RAJ ZA SLADOKUSCE Gotov očas posla, a svi ga vole
Sočan i mekan, bićete oduševljeni.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)