GRČKA TORTA SA POMORANDŽOM SE TOPI U USTIMA Kremasta i prepuna fila, polizaćete i tanjir

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Priprema nije komplikovana, a savršena za sve svečane prilike.

grčka torta s pomorandžom
Printscreen

Potrebno je:

Za kore (pravite 2 puta): 

  • 7 belanaca 
  • 150 g šećera 
  • 7 kašika mlevenog keksa
  • 7 kašika mlevenih oraha 

Fil: 

  • 14 žumanaca 
  • 180 g šećera 
  • 4 kašike brašna 
  • 1/2 l mleka 
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g seckanih oraha 
  • 100 g čokolade 
  • 1 pomorandža 

Glazura: 

  • 100 g čokolade 

Za prelivanje kora: 

  • 100 ml soka od pomorandže

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite 7 belanaca sa 150 g šećera u čvrst sneg, pa dodajte mlevene orahe i mleveni keks. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora pečena pa je ohladite. Istim postupkom napravite i drugu koru. Zasebno umutite 14 žumanaca sa 180 g šećera i 4 kašike brašna, pa polako sipajte mleko. Preostalo mleko zagrejte do ključanja, pa smanjite vatru i dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se fil ne zgusne. Zatim ga ohladite. Maslac umutite sa ohlađenim filom ša dodajte mleveni keks, seckane orahe, seckanu čokoladu i mlevenu pomorandžu. Viljuškom blago izbockajte kore pa ih natopite sokom od pomorandže. Filujte tortu sledećim redosledom: kora, fil, kora, fil.Otopite 100 g čokolade s 60 g margarina, zatim dodajte jedno manje jaje i dobro umutite. Gotovu glazuru prelijte preko torte.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading