GRČKA TORTA SA POMORANDŽOM SE TOPI U USTIMA Kremasta i prepuna fila, polizaćete i tanjir
Priprema nije komplikovana, a savršena za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za kore (pravite 2 puta):
- 7 belanaca
- 150 g šećera
- 7 kašika mlevenog keksa
- 7 kašika mlevenih oraha
Fil:
- 14 žumanaca
- 180 g šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 l mleka
- 250 g maslaca ili margarina
- 200 g mlevenog keksa
- 200 g seckanih oraha
- 100 g čokolade
- 1 pomorandža
Glazura:
- 100 g čokolade
Za prelivanje kora:
- 100 ml soka od pomorandže
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite 7 belanaca sa 150 g šećera u čvrst sneg, pa dodajte mlevene orahe i mleveni keks. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora pečena pa je ohladite. Istim postupkom napravite i drugu koru. Zasebno umutite 14 žumanaca sa 180 g šećera i 4 kašike brašna, pa polako sipajte mleko. Preostalo mleko zagrejte do ključanja, pa smanjite vatru i dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se fil ne zgusne. Zatim ga ohladite. Maslac umutite sa ohlađenim filom ša dodajte mleveni keks, seckane orahe, seckanu čokoladu i mlevenu pomorandžu. Viljuškom blago izbockajte kore pa ih natopite sokom od pomorandže. Filujte tortu sledećim redosledom: kora, fil, kora, fil.Otopite 100 g čokolade s 60 g margarina, zatim dodajte jedno manje jaje i dobro umutite. Gotovu glazuru prelijte preko torte.
Možda vas zanima:
TORTA SA PISTAĆIMA UKUSOM BUDI SVA ČULA Nećete moći da prestanete da jedete
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
ŠPANSKA TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Zbog nje se krši svaka dijeta
Svi će vam tražiti repete.
GRČKA TORTA RAZVALJUJE UKUSOM Izdašna, bogata i kremasta, nema joj ravne
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
BELI EGIPAT TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Prepuna oraha, lešnika i kremastog fila
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)