KUGLOF SA SMOKVAMA ZA JUTRO KOJE SE PAMTI Sočan i mekan kao duša, a mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus savršen.
Potrebno je:
- 250 g svežih smokava
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 150 g maslaca (omekšalog)
3 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 ml mleka
- 1 kašičica rendane limunove kore
- 50 g badema (iseckanih)
Priprema:
Operite smokve, osušite ih i iseckajte na sitne komadiće. Možete ih i kratko prepržiti na tiganju sa malo šećera kako bi pustile sok i omekšale. U velikoj posudi pomešajte omekšali maslac i šećer. Miksajte dok ne postane kremasto i svetlo. Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući dok se dobro ne sjedine sa smesom.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem, naizmenično sa mlekom, mešajući dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte rendanu limunovu koru i iseckane bademe, pa sve dobro promešajte. Dodajte smokve. Sipajte testo u kalup za kuglof i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostavite kuglof da se hladi u kalupu oko 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki.
Možda vas zanima:
KUGLOF SA SMOKVAMA Klasik bez premca kojem se rado vraćamo, po receptu starom preko 2 decenije
Sočan desert idealan za sve svečane prilike, ukusa koji se pamti.
KUGLOF SA KARAMELOM IZ BAKINE KUHINJE Mekan, vazdušast i prepun hrskavih oraha
Svi će vam tražiti dodatno parče.
MEDENI KOLAČ SA SMOKVAMA BUDI SVA ČULA A sve se samo pomeša i peče
Sočan i lagan, nema ko će mu odoleti.
PUDING KOLAČ SA SMOKVAMA Kremast i lagan desert koji pomera granice dobrog ukusa
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)