KOLAČ NA METAR Ovako su ga nekad pravile sve domaćice, a sastojke imate u kuhinji
Super ide uz šoljicu kafe.
Potrebno je:
Kore:
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika vode
- 15 kašika ulja
- 2 kašike kakao
Fil:
- 750 ml mleka
- 250 g šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kašike brašna
- 250 g margarina
Glazura:
- 200 g čokolade
- malo ulja
Priprema
Zagrejte rernu. U jednoj posudi umutite penasto jaja pa dodajte šećer, vodu, prašak za pecivo umešan u brašno i na kraju ulje. Smesu podelite na dva jednaka dela i u jedan deo dodajte kakao. Smesu sipajte u podmazane uske kalupe i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Za to vreme pripremajte fil. U malo mleka razmutite puding i brašno a ostatak stavite da proključa sa šećerom. Zatim zakuvajte fil i pustite da se ohladi. Zasebno umutite 250 g margarina. U umućen margarin dodajte kašikom po malo fila. Isecite ohlađene kore na tanke režnjeve oko 1 cm debljine. Filujte naizmenićno jedan svetli pa jedan tamni deo i slažite na tacnu. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite sav materijal. Preko premažite filom preostali kolač, a odozgo dekorišite čokoladnom glazurom. Ostavite da se stegne pa ga secite nakoso (pod uglom) kako bi se dobile karakteristične "šare".
Možda vas zanima:
JEFTINI KOLAČ SA DŽEMOM I ORASIMA Zbog njega i komšije dolaze nepozvane
Savršen za vikend okupljanja ali i iznenadne goste.
NAJLEPŠI STARINSKI KOLAČ SA ČOKOLADOM I ORASIMA Prkhka kora i spoj ukusa koji se ne zaboravlja
Savršen za svečanu i slavsku trpezu.
STARINSKI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM Recept iz stare bakine sveske na kome su odrasle generacije
Sočan i mirisan, nema ko neće tražiti dodatno parče.
NEODOLJIVE LONDON ŠTANGLE I mirisom i ukusom vraćaju u dane detinjstva!
Prave se lako, a osvajaju na prvi zalogaj.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)