KOLAČ NA METAR Ovako su ga nekad pravile sve domaćice, a sastojke imate u kuhinji

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Super ide uz šoljicu kafe.

kolač na metar
Shutterstock

Potrebno je:

Kore:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika vode
  • 15 kašika ulja
  • 2 kašike kakao

Fil:

  • 750 ml mleka
  • 250 g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kašike brašna
  • 250 g margarina

Glazura:

  • 200 g čokolade
  • malo ulja

Priprema

Zagrejte rernu. U jednoj posudi umutite penasto jaja pa dodajte šećer, vodu, prašak za pecivo umešan u brašno i na kraju ulje. Smesu podelite na dva jednaka dela i u jedan deo dodajte kakao. Smesu sipajte u podmazane uske kalupe i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Za to vreme pripremajte fil. U malo mleka razmutite puding i brašno a ostatak stavite da proključa sa šećerom. Zatim zakuvajte fil i pustite da se ohladi. Zasebno umutite 250 g margarina. U umućen margarin dodajte kašikom po malo fila. Isecite ohlađene kore na tanke režnjeve oko 1 cm debljine. Filujte naizmenićno jedan svetli pa jedan tamni deo i slažite na tacnu. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite sav materijal. Preko premažite filom preostali kolač, a odozgo dekorišite čokoladnom glazurom.  Ostavite da se stegne pa ga secite nakoso (pod uglom) kako bi se dobile karakteristične "šare".

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading