VASINA TORTA Čuvena srpska poslastica bogatog ukusa sve slatkiše baca u drugi plan

Vasina torta je prava poslastica za sve sladokusce!

vasina torta
Shutterstock

Vasina torta je prava poslastica sa sočnom korom od badema, bogatim orasima, čokoladom i savršeno penastim belancima, ovaj klasik srpske kuhinje garantuje uživanje u svakom zalogaju. Idealan izbor za posebne prilike ili trenutke kada želite da se počastite neodoljivim desertom.

VASINA TORTA 

Sastojci:

Za koru:

6 kašika samlevenih badema

5 jaja

5 kašika šećera

1 kašika brašna

Prvi fil:

4 žumanca

200 g mlevenih oraha

150 g putera

125 ml mleka

3 štangle čokolade

1 kašika šećera

4 kašike šećera

Rendana kora i sok od 1 pomorandže

Drugi fil:

250 g šećera

6 belanaca

Priprema:

Kora: Umutite žumanaca sa šećerom penasto. Dodajte brašno i badem. Na kraju umešajte čvrsto ulupan sneg od belanaca. Sipajte u podmazan kalup za tortu i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni.

Prvi fil: U šerpu stavite mleko, šećer i orahe i mešajte na tihoj vatri. Posebno umutite žumanca sa šećerom. Dodajte u prohlađen fil od oraha. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže i istopljenu čokoladu. Na kraju dodasjte umućen puter i sjedinite mikserom, pa stavite preko kore.

Drugi fil: Skuvajte šećer sa dve čaše vode da bude gusto kao med. Umutite belanaca u čvrst sneg, pa mutiti na pari polako dodajući ukuvan sirup od šećera dok se masa ne zgusne. Tada sklonite sa šporeta i mutiti dok se ne ohladi. Sipajte preko prvog fila. Po želji ukrasite seckanim orasima.

Komentari (0)

Loading