RUŽICE OD TESTA Starinski kolači za koje se recept prenosi s kolena na koleno
Ružice možete puniti džemom umesto filom od oraha.
Sastojci:
Za testo:
700 g brašna
250 g masti
130 ml mleka
10 g suvog kvasca
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumance
1 kašičica šećera
Za fil:
100 g šećera
150 g mlevenih oraha
1 belance
Za posipanje:
Šećer u prahu
Priprema:
U mlako mleko staviti kašičicu šećera i kvasac da nadođe. Mast umutiti varjačom sa vanilin šećerom, pa dodati jaje i žumance. Kad se sjedine, dodati mleko i izmešati, pa postepeno dodavati brašno, dok se ne dobije meko testo. Prekriti krpom i ostaviti da stoji pola sata.
Fil: Umutiti penasto belance, dodati šećer, mutiti da se sjedini s belancetom, pa dodati mlevene orahe i pomešati.
Uzimati po malo testa i oblikovati lopticu (veličine ping-pong), spljeskati je dlanovima u oblik kruga. Staviti malo fila (veličine lešnika) na sredinu kruga, a krajeve preklopiti preko fila i prstima spojiti na vrhu. Ružice stavljati u pleh. Ostaviti da nadođu dok se rerna zagreje na 200 stepeni, pa peći oko pola sata. Čim porumene, staviti alu foliju preko. Kad se ohlede uvaljati ih u prah šećer.
Možda vas zanima:
BAKINI ČUPAVCI BUDE NOSTALGIJU Kremasti, sočni i mekani kao duša
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
BRESKVICE Sočni kolači koje bude nostalgiju na bakinu kuhinju, slatki i aromatični
Fenomenalan slatkip osvojiće vas od prvog zalogaja.
VANILICE IZ BAKINE KUHINJE BUDE NOSTALGIJU Savršeni za slavsku trpezu, a tope se u ustima
Neodoljive i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
OBLANDA SA SMOKVAMA Sitni kolači koje ćete napraviti bukvalno za 15 minuta!
Ovi kolači su posni i odlična poslastica za slave.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)