SLATKA PITA Kolač sa orasima fantastičnog ukusa, odlično ide uz kaficu
Kolač sa orasima može da stoji nekoliko dana.

Sastojci:
Možda vas zanima:

STARINSKI KOLAČI Prhke školjkice sa džemom, poslastica našeg detinjstva
Brzo se prave, jer se ne čeka da testo naraste.

STARINSKI KOLAČI Slatke kiflice sa džemom koje se brzo prave, toliko prhke da se tope u ustima
Testo ne treba da raste, pa su kiflice gotove za pola sata.

STARINSKI KOLAČ Popularna jogurt pita ima prhku koru i kremasti fil što je čini savršenom
U ovom receptu u fil idu jabuke što daje osvežavajući ukus kolaču.
RUŽICE OD TESTA Starinski kolači za koje se recept prenosi s kolena na koleno
Ružice možete puniti džemom umesto filom od oraha.
Za testo:
400 g višenamenskog brašna
120 g šećera
200 g putera
2 jaja
kora od 1 limuna
prstohvat soli
Za fil:
300 g šećera
100 ml vode
70 g meda
350 ml slatke pavlake
300 g seckanih oraha
1 jaje
Priprema:
U činiju stavite brašno, šećer, umućen puter, izrendanu koru limuna, jaje i prstohvat soli. Rukama umesite testo, pokrijte folijom i stavite u frižider na pola sata.
Fil: U šerpi uz mešanje kuvajte šećer, vodu i med dok smesa ne dobije svetlobraon boju. Dodajte orahe i izmešajte. Dodajte slatku pavlaku. Ostaviti da prokuva i da se napravi karamel (treba oko 20 minuta). Povremeno promešajte. Kada se karamel zgusne sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Izvaditi 2/3 testa iz frižidera i stavite na dno podmazanog okruglog pleha prečnika 24 cm kao koru. Preko rasporedite karamel. Ostatak testa razvijte u koru i stavite odozgo. Ivice savijte na dole i pritisnite viljuškom da se kolač zatvori sa strane. Odozgo izbockajte viljuškom i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

LEDENA KRALJICA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na uskršnjoj trpezi
Slatka i kremasta, uzećete parče više.

OPERA TORTA Klasik francuskog poslastičarstva u simfoniji različitih slatkih ukusa
Svečana i raskošna, gosti će biti oduševljeni.

ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.

NEODOLJIVI NJUJORŠKI ČIZKEJK Mekan kao duša, a topi se u ustima, savršen za sve bitne događaje
Sočni desert nestaće sa stola odmah.

NEODOLJIVI MAFINI SA LIMUNOM Osvežavajući slatkiš u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Prave se lako, a osvajaju ukusom.
Komentari (0)