SLATKA PITA Kolač sa orasima fantastičnog ukusa, odlično ide uz kaficu

Trpeza/ V.V.

21:00

Slatki kutak 0

Kolač sa orasima može da stoji nekoliko dana.

SLATKA PITA Kolač sa orasima fantastičnog ukusa, odlično ide uz kaficu
Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

400 g višenamenskog brašna

120 g šećera

200 g putera

2 jaja  

kora od 1 limuna

prstohvat soli

Za fil:

300 g šećera

100 ml vode

70 g meda

350 ml slatke pavlake

300 g seckanih oraha

1 jaje

Priprema:

U činiju stavite brašno, šećer, umućen puter, izrendanu koru limuna, jaje i prstohvat soli. Rukama umesite testo, pokrijte folijom i stavite u frižider na pola sata.

Fil: U šerpi uz mešanje kuvajte šećer, vodu i med dok smesa ne dobije svetlobraon boju. Dodajte orahe i izmešajte. Dodajte slatku pavlaku. Ostaviti da prokuva i da se napravi karamel (treba oko 20 minuta). Povremeno promešajte. Kada se karamel zgusne sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Izvaditi 2/3 testa iz frižidera i stavite na dno podmazanog okruglog pleha prečnika 24 cm kao koru. Preko rasporedite karamel. Ostatak testa razvijte u koru i stavite odozgo. Ivice savijte na dole i pritisnite viljuškom da se kolač zatvori sa strane. Odozgo izbockajte viljuškom i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading