SLATKA PITA Kolač sa orasima fantastičnog ukusa, odlično ide uz kaficu
Kolač sa orasima može da stoji nekoliko dana.
Sastojci:
Za testo:
400 g višenamenskog brašna
120 g šećera
200 g putera
2 jaja
kora od 1 limuna
prstohvat soli
Za fil:
300 g šećera
100 ml vode
70 g meda
350 ml slatke pavlake
300 g seckanih oraha
1 jaje
Priprema:
U činiju stavite brašno, šećer, umućen puter, izrendanu koru limuna, jaje i prstohvat soli. Rukama umesite testo, pokrijte folijom i stavite u frižider na pola sata.
Fil: U šerpi uz mešanje kuvajte šećer, vodu i med dok smesa ne dobije svetlobraon boju. Dodajte orahe i izmešajte. Dodajte slatku pavlaku. Ostaviti da prokuva i da se napravi karamel (treba oko 20 minuta). Povremeno promešajte. Kada se karamel zgusne sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Izvaditi 2/3 testa iz frižidera i stavite na dno podmazanog okruglog pleha prečnika 24 cm kao koru. Preko rasporedite karamel. Ostatak testa razvijte u koru i stavite odozgo. Ivice savijte na dole i pritisnite viljuškom da se kolač zatvori sa strane. Odozgo izbockajte viljuškom i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČUPAVA KATA Starinski kolač sa orasima, najpopularniji slatkiš iz nekadašnje Jugoslavije
Sve domaćice su ovo pravile vikendom.
STARINSKI KOLAČI Prhke školjkice sa džemom, poslastica našeg detinjstva
Brzo se prave, jer se ne čeka da testo naraste.
STARINSKI KOLAČI Slatke kiflice sa džemom koje se brzo prave, toliko prhke da se tope u ustima
Testo ne treba da raste, pa su kiflice gotove za pola sata.
STARINSKI KOLAČ Popularna jogurt pita ima prhku koru i kremasti fil što je čini savršenom
U ovom receptu u fil idu jabuke što daje osvežavajući ukus kolaču.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)