Magični čokoladni keks s pasuljem je naša opsesija jer je hranljiv, sočan i preukusan

Ivana Vujnović

13:00

Slatki kutak 0

Divan mekani keks sa neobičnim glavnim sastojkom! Fantastično čokoladan, ukusan i sočan, brzinski, pomalo zarazan, ali i hranljiv i zdrav.

Magični čokoladni keks s pasuljem je naša opsesija jer je hranljiv, sočan i preukusan
Shutterstock

 

Čokoladni keks s pasuljem

Sastojci:

200 g kuvanog crnog pasulja (jedna konzerva)*

30 g kokosovog / maslinovog ulja*

50 g putera od oraha (kikiriki, badem, lešnik)

50 ml kravljeg mleka/kokosovog oraha ili drugog biljnog "mleka"

50 g kokosovog šećera (pogledajte alternative)*

120 g svežih urmi (oko 10 neoljuštenih)*

25 g kakao praha (nezaslađenog)

2 velika prstohvata soli

1 kašičica cimeta

50 g pirinčanog brašna

1 ravna kašičica praška za pecivo (oko 4 g)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C, pa kada ubacite keks, smanjite je na 175°C. Pomešajte dobro opran pasulj, zaslađivač, mast, puter od orašastih plodova i mleko. Dodati onda kakao, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i još kratko umutiti.
Pasulj prvo izgnječite viljuškom, pa dodajte ulje, rastopljeni puter od oraha. Dodajte tečnost (kravlje ili neko biljno mleko kao što je zobeno, sojino, bademovo ili kokosovo) i zaslađivač: - 50 g kokosovog šećera + 120 g urmi koje ste očistili i ogulili pod tankim mlazom vode.
Dodajte prosejan kakao, pirinčano brašno, prašak za pecivo, so i cimet. Sve sjedinite silikonskom špatulom, dobićete smesu koja podseća na gustu kremu, koja je lepljiva, ali nije tečna. Ako je kojim slučajem masa jako mokra, da se ne zalepi kada kašičicom podignete testo (ne bi trebalo), dodajte još 10 g brašna.
Kašikom odvojite hrpice i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

Mokrim prstima oblikujte kolačiće i po želji na svaki „dukat“ stavite dva-tri zrna pasulja. U kolačiće možete dodati i seckanu čokoladu ili pržene lešnike.

Pecite u zagrejanoj rerni na 175 °C oko 10-15 minuta. Biće veoma mekane, ali će se same stvrdnuti, nemojte ih dalje peći. Ostavite ih u plehu 10 minuta da se stegnu, pa deo propržite, a ostatak prebacite na rešetku da se ohlade ili ih samo okrenite naopačke u plehu.

Ppre jela izvadite 10 minuta da se opuste.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading