Magični čokoladni keks s pasuljem je naša opsesija jer je hranljiv, sočan i preukusan
Divan mekani keks sa neobičnim glavnim sastojkom! Fantastično čokoladan, ukusan i sočan, brzinski, pomalo zarazan, ali i hranljiv i zdrav.
Čokoladni keks s pasuljem
Sastojci:
200 g kuvanog crnog pasulja (jedna konzerva)*
30 g kokosovog / maslinovog ulja*
50 g putera od oraha (kikiriki, badem, lešnik)
50 ml kravljeg mleka/kokosovog oraha ili drugog biljnog "mleka"
50 g kokosovog šećera (pogledajte alternative)*
120 g svežih urmi (oko 10 neoljuštenih)*
25 g kakao praha (nezaslađenog)
2 velika prstohvata soli
1 kašičica cimeta
50 g pirinčanog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo (oko 4 g)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C, pa kada ubacite keks, smanjite je na 175°C. Pomešajte dobro opran pasulj, zaslađivač, mast, puter od orašastih plodova i mleko. Dodati onda kakao, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i još kratko umutiti.
Pasulj prvo izgnječite viljuškom, pa dodajte ulje, rastopljeni puter od oraha. Dodajte tečnost (kravlje ili neko biljno mleko kao što je zobeno, sojino, bademovo ili kokosovo) i zaslađivač: - 50 g kokosovog šećera + 120 g urmi koje ste očistili i ogulili pod tankim mlazom vode.
Dodajte prosejan kakao, pirinčano brašno, prašak za pecivo, so i cimet. Sve sjedinite silikonskom špatulom, dobićete smesu koja podseća na gustu kremu, koja je lepljiva, ali nije tečna. Ako je kojim slučajem masa jako mokra, da se ne zalepi kada kašičicom podignete testo (ne bi trebalo), dodajte još 10 g brašna.
Kašikom odvojite hrpice i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Mokrim prstima oblikujte kolačiće i po želji na svaki „dukat“ stavite dva-tri zrna pasulja. U kolačiće možete dodati i seckanu čokoladu ili pržene lešnike.
Pecite u zagrejanoj rerni na 175 °C oko 10-15 minuta. Biće veoma mekane, ali će se same stvrdnuti, nemojte ih dalje peći. Ostavite ih u plehu 10 minuta da se stegnu, pa deo propržite, a ostatak prebacite na rešetku da se ohlade ili ih samo okrenite naopačke u plehu.
Ppre jela izvadite 10 minuta da se opuste.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
KEKS TORTA Očaravajuća brza poslastica koja se smaže za tren oka, a svi je vole
Nepečena poslastica osvojiće i one izbirljive.
BRAUNI Kolač koji svi vole a topi se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalni desert za sve sladokusce.
ČIZKEJK SA KIKIRIKI PUTEROM Očaravajući desert mekan kao duša
Sočan kolač nestaće sa stola odmah.
KOKOS BOMBICE SE TOPE U USTIMA Sitni kolači idealni za sva vremena i prilike
Slatke i neodoljive, najbolje odmah stavite duplu meru.
KOLAČ SA SIROM Fenomenalan i sladak, ovakav do sada niste jeli
Neodoljiv desert za sve sladokusce.
Komentari (0)