NAJLEPŠA JESENJA POSLASTICA Domaći kesten pire sa šlagom, ukusniji od onog iz poslastičarnice!

Vesna Vukadinović

16:42

Slatki kutak 0

Sada je pravo vreme da omiljenu poslasticu iz poslastičarnice napravite kod kuće.

kesten pire
Shutterstock

Sastojci:

1 kg neoljuštenih ili 600 g očišćenih kestena

200 ml vode

50 ml ruma

15 ml arome vanile

70 g šećera

1 kesa šlaga

Priprema:

Kestene zasecite nožem oko 1 mm i stavite u šerpu. Dodajte vodu da pokrije sve. Malo posolite i kuvajte na srednjoj vatri. Kada provri, kuvajte još 20 minuta. Izvadite kestene, ostavite da se ohlade pa oljuštite. U šerpu sipajte 200 ml vode i dodajte šećer. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Kada se šećer rastopi, dodajte rum i aromu vanile i nastavite sa kuvanjem. Kada provri  kuvajte još 5 minuta. Pustite da se tečnost ohladi. Kestene stavite u blender i sameljite ili to uradite na mašini za meso. Dodajte tečnost od šećera, ali pazite da smesa ne bude retka. Dobijeni pire procedite kroz cediljku u činiji i stavite u frižider 2 sata da se ohladi. Umutite šlag prema uputstvu sa kesice. Servirajte u činije za sladoled.

 

Komentari (0)

Loading